Wat is folliculair lymfoom en hoe speelt genetica een rol?

De lymfestelsel is essentieel voor het immuunsysteem van het menselijk lichaam. Het produceert en transporteert lymfecellen door de bloedbaan en werkt in het geval van infecties of andere ziekten [1]. 

Het omvat een uitgebreid netwerk van lymfevaten die zich vertakken door aders en slagaders en lymfeklieren door het hele lichaam (amandelen, adenoïden, milt en thymus). Wanneer folliculair lymfoom optreedt, beïnvloedt dit de lymfoïde weefsel, waarvan het hele systeem is samengesteld uit B- en T-lymfocyten [2]. 

Maar zijn folliculair lymfoom en genetica gerelateerd? 

 

Wat is een folliculair lymfoom?

Een folliculair lymfoom is een vorm van kanker die voorkomt in de leukocyten (witte bloedcellen), lymfestelsel en beenmerg. Het is een subtype van non-Hodgkin-lymfoom waarbij cellen in de lymfoïde weefsels zich ongecontroleerd vermenigvuldigen, waardoor tumorgroei ontstaat die kanker veroorzaakt [2]. Het is het tweede meest voorkomende type lymfoom na Hodgkin-lymfoom. [3]

Over het algemeen hebben lymfocyten een voorspelbare levenscyclus: oude lymfocyten sterven af ​​en het lichaam maakt nieuwe aan om ze te vervangen. Wanneer folliculair lymfoom optreedt, sterven de lymfocyten niet af en blijft het lichaam nieuwe aanmaken. De overtollige lymfocyten hopen zich op in de lymfeklieren en vergroten ze.[4] Ze groeien langzaam en tasten vooral de lymfeklieren aan.

De groei is traag en treft vooral B-lymfocyten. Het beïnvloedt voornamelijk de lymfeklieren en verspreidt zich uiteindelijk naar het beenmerg of de milt. De meeste patiënten met de diagnose folliculair lymfoom zijn ouder dan 50 jaar [5].

Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het filteren van bloed, het afvoeren van vocht uit weefsels terug in de bloedbaan en het bestrijden van infecties. Lymfoïde weefsel wordt door het hele lichaam aangetroffen, zodat folliculair lymfoom dat kan bijna overal beginnen [2].

 

Symptomen van folliculair lymfoom

Symptomen van folliculair lymfoom en tekenen om op te letten zijn:

 • Gezwollen lymfeklieren in de nek, oksel of liesstreek. De gezwollen lymfeklieren kunnen sommige vitale organen samendrukken, waardoor chronisch hoesten, ademhalingsproblemen of pijn op de borst, buik of lendenwervels kunnen ontstaan, afhankelijk van het aangetaste orgaan.
 • Koorts. Intens nachtelijk zweten.
 • Gewichtsverlies (onbedoeld).
 • Vermoeidheid door bloedarmoede. 
 • infecties. Door een storing in het lymfestelsel dat beschermt tegen infecties als gevolg van kanker, kunnen patiënten last krijgen van terugkerende infecties of infecties die moeilijk te behandelen zijn.

Hoewel zeldzaam, worden sommige symptomen van folliculair lymfoom veroorzaakt door een verminderde productie van trombocyten in het beenmerg, wat kan leiden tot bloeden, gemakkelijk blauwe plekken krijgen, bloeden uit de neus of het tandvlees en het verschijnen van kleine rode vlekjes op de huid (meestal op enkels en schenen) [2].

folliculair lymfoom symptomen

Oorzaken van folliculair lymfoom

In veel gevallen is het onbekend wat precies de oorzaak is van folliculair lymfoom, maar verschillende factoren kunnen de ontwikkeling ervan beïnvloeden.

Levensstijl, omgevingsfactoren en eerdere medische aandoeningen zijn in verband gebracht met folliculair lymfoom, maar hun invloed is nog niet duidelijk.

 • Dieet: er is een verband vastgesteld tussen folliculair lymfoom en de consumptie van vlees en melk, naast nitraten en nitrieten die worden aangetroffen in gezouten vlees, voedselconserveermiddelen of sommige soorten fruit.
 • Alcohol: wijnconsumptie verhoogt het risico op het optreden van folliculair lymfoom bij meer dan 19 gram alcohol per dag (één glas heeft ongeveer 14 g). Alcoholinname wordt ook in verband gebracht met verschillende soorten kanker.
 • Tabak: rokers hebben een hoger risico op het ontwikkelen van folliculair lymfoom.
 • Medische geschiedenis: aandoeningen met onderdrukking van het immuunsysteem worden ook in verband gebracht met folliculaire lymfomen, zoals HIV/AIDS, auto-immuunziekten of verschillende medicijnen [2].

 

Behandeling

Er kunnen verschillende soorten behandelingen worden gebruikt voor folliculair lymfoom:

 • Bestralingstherapie. Bestralingstherapie is een van de meest voorkomende kankerbehandelingen, waarbij kankercellen die zich in de knooppunten vormen, worden vernietigd. Bestralingstherapie moet na de bevalling worden gegeven aan zwangere vrouwen met folliculair lymfoom om elk risico voor de baby te voorkomen. 
 • Chemotherapie. Chemotherapie is een andere veelgebruikte behandeling voor folliculair lymfoom waarbij medicijnen de vorming van kankercellen verstoren, door ze te vernietigen of te voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen. 
 • Immunotherapie. In dit geval wordt het immuunsysteem gebruikt om folliculair lymfoom te bestrijden. Het gebruik van stoffen die door het lichaam zijn gemaakt of in een laboratorium zijn geproduceerd, probeert de afweer van het lichaam om kanker te bestrijden te herstellen. 
 • Gerichte therapie. Gerichte therapie is een type behandeling waarbij medicijnen of andere stoffen worden gebruikt om specifieke kankercellen te identificeren en aan te vallen. Gerichte therapieën veroorzaken over het algemeen minder schade aan normale cellen dan verschillende soorten behandelingen. 
 • Chirurgie. Chirurgie wordt soms gebruikt om folliculair lymfoom te verwijderen.
 • Stamceltransplantatie. Na bestraling of chemotherapie vervangen stamcellen, hetzij van de patiënt zelf of van een donor, de cellen die tijdens de behandeling zijn vernietigd [5].
folliculair lymfoom genetisch

Speelt genetica een rol bij folliculair lymfoom?

Folliculair lymfoom heeft geen genetische oorsprong, hoewel sommige onderzoeken dit aantonen een zekere mate van invloed. Ongeveer 90% van de folliculaire lymfomen presenteert a verplaatsing tussen chromosoom 14 en 18, dat wil zeggen een verplaatsing van een fragment van het ene chromosoom naar het andere, wat wordt beschouwd als de eerste genetische gebeurtenis in de ontwikkeling van dit lymfoom [6]. 

Bovendien zijn genetische mutaties verantwoordelijk voor de samenstelling en structuur aanpassen van het lymfoom, evenals de aanleg om aan deze ziekte te lijden in onder andere de BCL2-, CXCR5- en SLC14A2-genen [2012]. Bovendien veranderen deze genetische mutaties de micro-omgeving, waardoor lymfoomcellen verschijnen [6].

U kunt erachter komen of uw genetische aanleg voor folliculair lymfoom hoger of lager is dan de populatie door middel van een genetische gezondheidstest en ontdek bovendien uw aanleg voor vele andere soorten ziekten. Bij 24Genetics stellen we rapporten op met volledige resultaten, zodat u meer te weten kunt komen over verschillende aspecten van gezondheid en welzijn. Preventieve geneeskunde is essentieel bij de behandeling van ziekten. Koop de test op onze website en ontdek wat uw DNA over u zegt.

 

Bibliografie

 1. Lymfatisch systeem. MedlinePlus in het Engels. [benaderd maart 2023] Beschikbaar op: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002247.htm 
 2. Folliculair lymfoom: een leidraad voor patiënten Informatie voor patiënten op basis van de ESMO klinische richtlijn. [benaderd maart 2023]. Verkrijgbaar bij: https://www.esmo.org/content/download/52239/963515/1/ES-Linfoma-Folicular-Guia-Para-Pacientes.pdf
 3. Biologische aspecten van folliculair lymfoom. Dr. Daniel Martínez Hernández en Dr. Elías Campo Güerri. [geraadpleegd maart 2023]. Verkrijgbaar bij: http://www.leucemiaylinfoma.com/modulos/CH/2013/Capitulo_1-I_2013.pdf 
 4. Non-Hodgkin-lymfoom - Symptomen en oorzaken. Mayo kliniek. [geraadpleegd maart 2023]. Verkrijgbaar bij: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/non-hodgkins-lymphoma/symptoms-causes/syc-20375680 
 5. Behandeling van volwassen non-Hodgkin-lymfoom. Nationaal Kanker Instituut. [benaderd maart 2023]. Verkrijgbaar bij: https://www.cancer.gov/espanol/tipos/linfoma/paciente/tratamiento-lnh-adultos-pdq 
 6. Folliculair lymfoom: van genetica tot klinische praktijk. Onco Amerika. [benaderd maart 2023]. Verkrijgbaar bij: https://www.oncoamericas.com/es/linfoma-folicular-de-genetica-a-practica-clinica/

Geschreven door Manuel de la Mata

Geneticus

Genetica en sportblessures

Genetica en sportblessures

Sportblessures Blessures zijn een van de grootste zorgen van atleten, omdat ze, ongeacht de sport die ze beoefenen, eraan worden blootgesteld. Vaak herhalen de media dat bepaalde sportfiguren voortdurend terugvallen van dezelfde blessure, maar waarom gebeurt dit? De...

Lees verder
Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

In het digitale tijdperk gaat de technologie met grote sprongen vooruit en dit heeft ervoor gezorgd dat het begrip van onze genetica ongekende niveaus heeft bereikt. In deze fascinerende reis van zelfontdekking zijn wij bij 24Genetics er trots op voorop te lopen en u inzicht te bieden...

Lees verder
Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Ontdek je diepste wortels met het historische vooroudersrapport van 24Genetics. Stel je voor dat je terug in de tijd kunt reizen, niet alleen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de wereld, maar ook om te ontdekken hoe je eigen voorouders hebben bijgedragen aan het vormgeven ervan. Dat is precies wat wij bieden...

Lees verder
Genetica en borstkanker

Genetica en borstkanker

Borstkanker ontstaat wanneer cellen in de borsten zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen, wat resulteert in de vorming van tumoren. Als ze niet worden behandeld, kunnen de kankercellen zich door het lichaam verspreiden en dodelijk worden. Dit type kanker is een mondiaal gezondheidsprobleem en treft...

Lees verder
Longkanker en genetica

Longkanker en genetica

Wat is longkanker? Longkanker bestaat uit de ongecontroleerde vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen van het longepitheel. Het begint meestal in deze organen en kan zich verspreiden naar verschillende delen van het ademhalingssysteem, en zelfs de lymfeklieren of andere organen bereiken, zoals...

Lees verder
Wat is een genetische test?

Wat is een genetische test?

In het huidige tijdperk van wetenschap en technologie heeft genetica een revolutie teweeggebracht in ons begrip van erfelijkheid en het functioneren van het menselijk lichaam. Genetische tests, ook wel DNA-testen genoemd, zijn een van de meest opvallende innovaties op dit gebied. Deze tests hebben gewonnen...

Lees verder
Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Gezondheid is een complex begrip waarbij duidelijk is dat meerdere factoren van verschillende aard van invloed zijn. Sommige zijn relatief eenvoudig aan te passen; in andere gevallen is ons vermogen om invloed uit te oefenen minimaal of nul; en andere zijn praktisch statisch. Zoals we je hebben verteld op...

Lees verder
Direct-naar-consument genetisch testen

Direct-naar-consument genetisch testen

Van de kleur van onze ogen tot onze aanleg voor bepaalde ziekten, onze genen hebben een grote invloed op ons leven. Dankzij technologische vooruitgang en toonaangevende bedrijven zoals 24Genetics is gepersonaliseerde genetica nu toegankelijker dan ooit. Wat is...

Lees verder
  0
  Winkelmand
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon