24G-logo
0 0,00

De invloed van genetica op intracraniale aneurysma's

Het is belangrijk om de factoren te begrijpen die de gezondheid van de hersenen in gevaar kunnen brengen. Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel omgevings- als genetische factoren het risico op een intracraniaal aneurysma kunnen verhogen, een verzwakt gebied in een bloedvat in de hersenen waardoor het uitzet of uitpuilt. In de meeste gevallen komt het voor in het gebied van de hersenen dat het cerebrum of telencephalon wordt genoemd, wat overeenkomt met het gebied dat we gewoonlijk kennen als het cerebrum, en wordt een cerebraal aneurysma genoemd [1].

Als het intracraniale aneurysma scheurt of scheurt, kan dit bloedingen in de hersenen veroorzaken, die bekend staat als een hemorragische beroerte. Wanneer die breuk optreedt in de ruimte tussen de hersenen en de dunne weefsels die het bekleden, wordt de specifieke beroerte een subarachnoïdale bloeding genoemd [2].

Wereldwijd een intracraniaal aneurysma scheurt elke 18 minuten en is meestal fataal in ongeveer 40% van de gevallen [3]. De overgrote meerderheid van intracraniale aneurysma's scheuren echter nooit en veroorzaken ook geen gezondheidsproblemen of symptomen. Veel mensen hebben een intracraniaal aneurysma en zullen het nooit opmerken. Sterker nog, ze worden vaak bijna bij toeval ontdekt [2].

Intracraniale aneurysma's kunnen worden ingedeeld in sacculaire en fusiforme aneurysma's. De overgrote meerderheid behoort tot het eerste type en wordt gekenmerkt door het genereren van een ballonvormig uitsteeksel aan één kant van het bloedvat, met een afgeronde bodem en een kleine nek waar het communiceert met de slagader die het ontspringt. In de Engelse literatuur worden deze sacculaire aneurysma's genoemd "bessen-aneurysma's" of bessen-aneurysma's [4]. Aan de andere kant vertoont een spoelvormig aneurysma een uitstulping aan alle kanten van het bloedvat, in de vorm van een spil.

sintomas aneurisma intracraneaal

Symptomen van intracranieel aneurysma

Symptomen van intracraniale aneurysma's variëren afhankelijk van het al dan niet scheuren en hoe groot ze zijn. De meeste aneurysma's die scheuren zijn klein en veroorzaken geen specifieke symptomen. In sommige gevallen worden niet-geruptureerde aneurysma's gedetecteerd omdat ze tijdens het groeien op nabijgelegen zenuwen drukken en symptomen veroorzaken die verband houden met die zenuwen [5].

 

Intacte aneurysma's

 

Intracraniale aneurysma's die niet zijn gescheurd, veroorzaken meestal geen symptomen, tenzij ze, zoals we al zeiden, vanwege hun grootte druk uitoefenen op nabijgelegen hersenweefsel en zenuwen. In dit geval zijn de meest kenmerkende symptomen de volgende:

 

 • Pijn in het bovenste of achterste deel van de oog.
 • wazig visie.
 • Verwijding van de pupil.
 • Gevoelloosheid aan één kant van het gezicht.
 • Hangend ooglid.
 • Constante hoofdpijn.
aneurysma intracraneaal de berry

Gescheurde aneurysma's

Wanneer een intracraniaal aneurysma scheurt, het eerste symptoom dat meestal optreedt, is intense hoofdpijn dat verschijnt ineens. Maar er zijn ook een aantal andere symptomen die zijn gemeld door mensen die een gescheurd aneurysma in de hersenen hebben opgelopen. Ze verschijnen allemaal plotseling en we kunnen ze hieronder gedetailleerd vinden:

  • Stijfheid in de nek.
 • Misselijkheid en overgeven.
 • Slaperigheid of verlies van bewustzijn.
 • Pijn in het bovenste en achterste deel van het oog.
 • Veranderingen in het gezichtsvermogen: wazig of dubbel zien.
 • Problemen met lopen of duizeligheid.
 • Gevoeligheid voor licht.
 • Verwarring.
 • Epileptische aanvallen.

 

Gescheurd aneurysma

Intracraniale aneurysma's kunnen ook wat bloed lekken, maar scheuren niet. In deze gevallen het meest representatieve symptoom is hoofdpijn die plotseling en zeer intens opkomt, net als in het geval van gescheurde intracraniale aneurysma's. In veel van de gevallen waarin een lek optreedt, scheurt het aneurysma uiteindelijk.

aneurysma intracraneaal

Genetica en intracraniaal aneurysma

Dat hebben talloze onderzoeken geconcludeerd er is een directe relatie tussen genetica en intracraniaal aneurysma, dus familiegeschiedenis wordt als een risicofactor beschouwd. 

Het idee dat genetica een rol speelt bij de ontwikkeling van aneurysma's heeft geleid tot de creatie van onderzoeksmodellen die verschillende genen onderzoeken die gerelateerd kunnen zijn aan de ontwikkeling van deze pathologie. Om deze analyses uit te voeren, worden associatiestudies gebruikt die de correlatie tussen de aanwezigheid van aneurysma's en een specifiek allel evalueren en deze vergelijken met personen zonder deze aandoening, GWAS-studies (genome-wide association studies) genoemd [6].

Een van deze risico-allelen die in wetenschappelijke studies zijn geïdentificeerd, bevindt zich in de buurt van de SOX17-gen. Dit gen is nodig voor de vorming van endotheelcellen, zoals cellen die de binnenkant van bloedvaten bekleden en direct contact hebben met bloed [7]. Maar naast dit gen zijn er nog andere betrokken bij een verhoogd risico op intracraniaal aneurysma.

Bij 24Genetics voeren we genetische tests uit om de waarschijnlijkheid te detecteren dat u vatbaar bent voor het ontwikkelen van een intracraniaal aneurysma. Met onze gezondheidstest we zullen uw DNA analyseren en bepalen of de genen die betrokken zijn bij een hoger risico op het krijgen van dit type aneurysma erin aanwezig zijn of niet. Op deze manier weet u uw aanleg om te lijden aan een intracraniaal aneurysma, naast vele andere ziekten. Voor meer gedetailleerde informatie, klik hier en krijg toegang tot een voorbeeld van het rapport dat is gegenereerd door onze genetische gezondheidstest.

 

Bibliografie

[1] MedlinePlus in het Engels [Internet]. Amit M. Shelat, DO, FACP, FAAN, neuroloog en universitair docent klinische neurologie, Renaissance School of Medicine aan de Stony Brook University, Stony Brook, NY. Beoordeling geleverd door VeriMed Healthcare Network. Ook beoordeeld door David C. Dugdale, MD, Medical Director, Brenda Conaway, Editorial Director, en het ADAM Editorial-team. Vertaling en lokalisatie door: DrTango, Inc. – Aneurysma in de hersenen [beoordeeld februari 2022; toegankelijk februari 2023] Beschikbaar vanaf: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001414.htm#:~:text=The%20aneurysm%20is%20one%20zone,and%20it%20is%20called%20cerebral%20aneurysm.

[2] Hersenaneurysma – Mayo Clinic-medewerkers [beoordeeld juni 2022; toegankelijk februari 2023] Beschikbaar op: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/brain-aneurysm/symptoms-causes/syc-20361483

[3] Cerebrale aneurysma's: ken de realiteit en behandelingsopties - Baptist Health South Florida [geraadpleegd in februari 2023] Beschikbaar op: https://baptisthealth.net/es/baptist-health-news/brain-aneurysms-know-the-facts-and-treatment-options#:~:text=Every%2018%20minutes%20it%20breaks,type%20of%20permanent%20neurolic%20C3%B3gica%20disability%20permanent.

[4] Gescheurd sacculair aneurysma van de middelste hersenslagader met subarachnoïdale bloeding - Berenice Medina-Espinoza, Gaspar-Alberto Motta-Ramírez, Cristóbal Zavala-Ruiz, Alejandro Gutiérrez-Toxqui, Karina Ortiz-Contreras - Acta Médica Grupo Ángeles. Deel 10, nr. 2 [gepubliceerd april-juni 2012; toegankelijk februari 2023] Beschikbaar vanaf: https://www.medigraphic.com/pdfs/actmed/am-2012/am122g.pdf

[5] Wat zijn de symptomen van een hersenaneurysma? – University of Illinois Hospital & Health Sciences System [geraadpleegd in februari 2023] Beschikbaar vanaf: https://hospital.uillinois.edu/es/primary-and-specialty-care/neurolog%C3%ADa-y-neurocirug%C3%ADa/condiciones-neurologicas-que-tratamos/aneurisma-cerebral/cuales-son-los-sintomas-de-un-aneurisma-cerebral

[6] Intracraniale aneurysma's: moleculaire en genetische aspecten gerelateerd aan hun oorsprong en ontwikkeling - Guerrero-Muñiz Salvador, Zárate-Méndez Antonio Maximiano, Pérez Razo Juan Carlos, Chima-Galán María del Carmen, García-Ortiz Liliana, Gutiérrez-Salinas José - Revista Mexicana de Neurociencia 10(6): 453-458 [gepubliceerd nov-dec. 2009; toegankelijk februari 2023] Beschikbaar in: https://www.medigraphic.com/pdfs/revmexneu/rmn-2009/rmn096h.pdf

[7] Grote studie identificeert nieuwe genetische risicofactoren voor hersenaneurysma – Howard Hughes Medical Institute [gepubliceerd nov. 2008; toegankelijk februari 2023] Beschikbaar op: https://www.hhmi.org/news/extenso-estudio-identifica-nuevos-factores-gen-ticos-de-riesgo-de-aneurisma-cerebral

Geschreven door Manuel de la Mata

Geneticus

Maculadegeneratie en genetica

Maculadegeneratie is een oogziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft. Hoewel leeftijd een belangrijke risicofactor is, speelt ook genetica een rol bij de ontwikkeling ervan. Sommige vormen van maculaire degeneratie zijn zelfs gerelateerd aan specifieke genetische mutaties, die kunnen worden...

Lees verder

De relatie tussen hartinfarct en genetica

Hartziekte is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarcten, verantwoordelijk voor 31% van alle sterfgevallen wereldwijd. Dit komt neer op 17.9 miljoen doden per...

Lees verder

Zeldzame ziekten

Zeldzame ziekten worden gekenmerkt door hun lage prevalentie, die wordt gedefinieerd als het aantal mensen in een specifieke groep dat op een bepaald moment aan een bepaalde ziekte lijdt. Hoewel er geen eenduidige definitie is voor de term 'zeldzame ziekte', zijn ze allemaal gebaseerd op de...

Lees verder

Obesitas en genetica

Obesitas wordt gedefinieerd als een abnormale of overmatige ophoping van vet die schadelijk kan zijn voor de gezondheid (1). Daarom hebben enkele van de belangrijkste vragen die eromheen draaien betrekking op de vraag of obesitas genetisch of erfelijk is. Onder de verschillende bestaande methoden om te meten en...

Lees verder

Primaire biliaire cirrose: een genetische leveraandoening

Primaire biliaire cirrose, ook bekend als primaire biliaire cholangitis, is een ziekte die wordt gekenmerkt door progressieve vernietiging van levercellen, wat kan leiden tot een aantal ernstige complicaties. Het is bekend dat er genetische gevoeligheid kan zijn bij de ontwikkeling van...

Lees verder

Welke rol spelen genetica bij reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis valt in een zeer brede groep pathologieën die auto-immuunziekten worden genoemd. Deze chronische aandoeningen worden gekenmerkt doordat het immuunsysteem zijn eigen weefsels en organen aanvalt, wat overal in het lichaam kan voorkomen. De exacte oorzaak van auto-immuun...

Lees verder

Wilms-tumor en genetica

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks meer dan driehonderdduizend kinderen wereldwijd de diagnose kanker krijgen [2]. Wilms-tumor is een van de meest voorkomende vormen van nierkanker bij kinderen, hoewel de incidentie niet al te hoog is: 1 op de 10,000 kinderen...

Lees verder

Basaalcelcarcinoom en genetische aanleg

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker die er bestaan. Het verschijnt meestal in de delen van de huid die het meest worden blootgesteld aan de zon, zoals het hoofd, de nek of de rug, hoewel het overal op het lichaam kan voorkomen. Huidkanker wordt hoofdzakelijk ingedeeld in drie typen: basaal...

Lees verder
  0
  Winkelwagen
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon