Persoonlijkheidstest: beïnvloedt genetica talent?

De mensheid heeft altijd geprobeerd haar gedrag te begrijpen, haar persoonlijkheid te verklaren. Religies of andere moreel-ethische geloofssystemen hebben door de geschiedenis heen paradigma's ontwikkeld die bepaalde gedragskenmerken van bepaalde samenlevingen en in bepaalde contexten kunnen verklaren, maar niet de individuele houdingen van de mensen die ze samenstellen.1

 

Wat is persoonlijkheid?

persoonlijkheid wordt gedefinieerd als de reeks relatief stabiele en karakteristieke patronen van cognitie, emotie en gedrag die van persoon tot persoon verschillen en gewoonlijk worden beschreven in termen van specifieke persoonlijkheidskenmerken. 

De bekendste persoonlijkheidskenmerken van tegenwoordig zijn de vijffactormodellen, waarin meerdere persoonlijkheidskenmerken samenkomen five algemene eigenschappen: extraversie, neuroticisme, openheid, nauwgezetheid en vriendelijkheid.2 Deze aanduidingen kunnen van studie tot studie verschillen, maar het is een van de meest algemeen erkende modellen van menselijke persoonlijkheidskenmerken en heeft geleid tot talloze persoonlijkheidstests van verschillende typen.

Ten eerste, de extrovertie eigenschap wordt gekenmerkt door prikkelbaarheid, gezelligheid, spraakzaamheid, assertiviteit en een hoge mate van emotionele expressiviteit. Mensen met een hoge mate van extraversie hebben de neiging om energie op te doen in sociale situaties.

Neuroticisme, soms geanalyseerd als emotionele stabiliteit, is een eigenschap die wordt gekenmerkt door verdriet, humeurigheid en emotionele instabiliteit. Hoge niveaus van deze eigenschap veroorzaken vaak stemmingswisselingen, angst, prikkelbaarheid en verdriet. Degenen met een laag niveau van neuroticisme zijn doorgaans stabieler en emotioneel veerkrachtiger.

Openheid vertoont kenmerken als verbeeldingskracht en inzicht. Mensen die meer 'open' zijn, hebben over het algemeen een breed scala aan interesses, zijn nieuwsgierig naar de wereld en anderen, en zijn bereid om nieuwe dingen te leren en van nieuwe ervaringen te genieten.

De bepalende kenmerken van de nauwgezetheid eigenschap (ook wel verantwoordelijkheid genoemd) omvatten een hoge mate van reflectie, goede impulsbeheersing en doelgericht gedrag. Zeer gewetensvolle mensen hebben de neiging om georganiseerd te zijn en aandacht te besteden aan details. Ze plannen vooruit, denken na over hoe hun gedrag anderen beïnvloedt en zijn zich bewust van deadlines.

Eindelijk, de eigenschap van vriendelijkheid omvat kenmerken zoals vertrouwen, altruïsme, beleefdheid, genegenheid en ander prosociaal gedrag. Mensen met een hoge vriendelijkheid zijn over het algemeen meer coöperatief, terwijl mensen met een lage mate van deze eigenschap competitiever en soms zelfs manipulatief zijn.3 

 

Genetica en persoonlijkheid

Wie heeft zich niet ooit afgevraagd of genetica de persoonlijkheid beïnvloedt? Bijna iedereen weet hoeveel hij of zij op zijn of haar vader of moeder lijkt, en vraagt ​​zich af of dat een gevolg is van opvoeding of genen. 

Talrijke wetenschappelijke artikelen op basis van de studie van tweelingen en gezinnen hebben aangetoond dat: persoonlijkheidskenmerken gedeeltelijk erfelijk en kan verschillende uitkomsten gedurende het hele leven voorspellen, zoals impulsiviteit of aanleg voor de ontwikkeling van neuroticisme-kenmerken.We kunnen dus zeggen dat genetica en persoonlijkheid twee nauw verwante concepten zijn.

Tweelingstudies zijn een belangrijk instrument in genetisch onderzoek. Ze zijn de meest gebruikte methode voor het scheiden van genetische en omgevingsoorzaken in familiegelijkenis.5

In biologie en genetica, erfenis wordt opgevat als de som van de processen waarmee de fysieke, biochemische en morfologische kenmerken van levende wezens via genen van ouders op nakomelingen worden overgedragen. Voor meer informatie over genetische overerving, kunt u onze post bezoeken op: Genetische overerving en afkomst.

Maar hoe zit het met persoonlijkheid, die we niet kunnen definiëren als een puur fysieke, biochemische of morfologische eigenschap? Is het erfelijk? 

Het begrijpen van de mogelijke genetische en omgevingsoorsprong van verschillende persoonlijkheidskenmerken en hun implicaties voor het leven is al lang van groot belang. Deze vraag is onderzocht door middel van gedragsgenetica, een onderzoeksgebied dat patronen bestudeert van genetisch en milieu beïnvloeden op de ontwikkeling en manifestatie van individuele verschillen in psychologische en gedragskenmerken.6 

Opa en kleindochter scheren oogkleur

Een specifiek voorbeeld van hoe genetica beïnvloedt persoonlijkheid wordt weerspiegeld in de eigenschap van impulsiviteit. Impulsiviteit is de neiging om onvoorspelbaar te handelen. Impulsief gedrag is niet altijd onaangepast en is voordelig in situaties waarin het belangrijk is om snel te reageren en onverwachte kansen te benutten.7 Impulsiviteit is matig erfelijk en verschillende onderzoeken hebben bepaalde genen in verband gebracht met impulsieve persoonlijkheden. Een daarvan is de DBH-gen, die betrokken is bij de synthese van hormonen zoals noradrenaline of dopamine, die essentieel zijn voor het correct functioneren van verschillende fysiologische processen in het lichaam. In deze context hebben recente studies aangetoond dat individuen met bepaalde polymorfismen in het DBH-gen een grotere aanleg hebben om impulsiviteitskenmerken te ontwikkelen.8 

Polymorfisme en mutatie zijn twee termen die vaak als synoniemen worden gebruikt om veranderingen in de DNA-sequentie te beschrijven, maar dat zijn ze niet. Het belangrijkste verschil tussen mutatie en polymorfisme is dat een mutatie een verandering is in een DNA-sequentie in het genoom van een bepaald organisme, terwijl een polymorfisme een mutatie is die voorkomt in meer dan 1% van een bepaalde populatie.9

 

Genetica en talent

Nu we de relatie tussen genetica en persoonlijkheid kennen, introduceren we het concept van: talent. Dit is de speciale intellectuele capaciteit of aanleg die iemand heeft om dingen gemakkelijk te leren of om een ​​activiteit met grote vaardigheid te ontwikkelen. Bepaalde talenten, zoals intelligentie, creativiteit of cognitief vermogen op latere leeftijd, zijn in verband gebracht met een belangrijke genetische invloed.

Creativiteit, of het vermogen om nieuwe en bruikbare ideeën te ontwikkelen, is bijvoorbeeld de belangrijkste motor van wetenschappelijke, technologische en culturele innovatie. De identificatie van de genetische component die de ontwikkeling van dit talent bepaalt, is daarom de afgelopen decennia een belangrijk onderwerp van onderzoek geweest. In dit verband hebben verschillende wetenschappelijke artikelen aangetoond dat bepaalde polymorfismen in de COMT-gen worden geassocieerd met hogere scores in creativiteitstests.10 

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het bekend is dat beide persoonlijkheid eigenschappen en de verschillende individuen talenten zijn erg complex en worden beïnvloed door meerdere genen die samenwerken, niet onafhankelijk. Het grootste deel van de overerving die we ontvangen, wordt bepaald door vele genen die ver uit elkaar liggen op dezelfde of verschillende chromosomen, waarvan de effecten moeilijk te detecteren zijn vanwege hun kleine omvang. Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat omgevingsfactoren zoals het genoten onderwijs, de sociale en gezinsomgeving, cultuur of levenservaringen een belangrijk gewicht in de ontwikkeling van onze persoonlijkheid en talent.11 

 

Persoonlijkheids- en talententest 24Genetics

De definitie van wie we zijn wordt gevormd door vele op elkaar inwerkende factoren en genetica speelt een fundamentele rol in dit proces. Het is een essentieel onderdeel van onze identiteit, van onze persoonlijke ontwikkeling. 

Bij 24Genetics bieden wij u onze persoonlijkheids- en talententest. Dankzij dit kun je weten welke van je persoonlijkheidskenmerken of verschillende vaardigheden je hebt ontwikkeld als gevolg van je genetica en welke je hebt ontwikkeld als gevolg van je omgeving en je individuele omstandigheden. 

 

 

Bibliografie

1. Tolosa, A. Bases neurogeneticas del comportamiento. Genotipia https://genotipia.com/revista_gm/neurogenetica/.

2. De vijf persoonlijkheidskenmerken [Internet]. [geciteerd 2022 augustus 3]. Beschikbaar van: https://www.verywellmind.com/the-big-five-personality-dimensions-2795422

3. Røysamb, E., Nes, RB, Czajkowski, NO & Vassend, O. Genetica, persoonlijkheid en welzijn. Een dubbele studie van eigenschappen, facetten en tevredenheid met het leven. Wetenschap. Rep. 8, 12298 (2018).

4. Sanchez-Roige, S., Gray, JC, MacKillop, J., Chen, C.-H. & Palmer, AA De genetica van de menselijke persoonlijkheid. Genen Hersengedrag. 17, e12439 (2018).

5. González Ramírez, AE, Díaz Martínez, A. & Díaz-Anzaldúa, A. La epigenética en los estudios en gemelos en el campo de la psiquiatría. Salud Ment. 31, 229â € "237 (2008).

6. Montag, C., Ebstein, RP, Jawinski, P. & Markett, S. Moleculaire genetica in psychologie en persoonlijkheidsneurowetenschappen: over kandidaatgenen, genoombrede scans en nieuwe onderzoeksstrategieën. neurosci. Biogedrag. ds. 118, 163â € "174 (2020).

7. Hess, C. et al. Een functioneel dopamine-β-hydroxylase-genpromotorpolymorfisme wordt geassocieerd met impulsieve persoonlijkheidsstijlen, maar niet met affectieve stoornissen. J. Neurale Transm. 116, 121â € "130 (2009).

8. Bevilacqua, L. & Goldman, D. Genetica van impulsief gedrag. Filos. Trans. R. Soc. B Biol. Wetenschap. 368, 20120380 (2013).

9. Karki, R., Pandya, D., Elston, RC & Ferlini, C. Het definiëren van "mutatie" en "polymorfisme" in het tijdperk van persoonlijke genomica. BMC Med. genomica 8, 37 (2015).

10. Han, W. et al. Genetische invloeden op creativiteit: een verkenning van convergent en divergent denken. PeerJ 6, e5403 (2018).

11. Dick, DM Gene-omgevingsinteractie in psychologische eigenschappen en stoornissen. Ann. ds. Clin. Psychol. 7, 383â € "409 (2011).

Geschreven door Debora Pino García

Geneticus

Genetica en borstkanker

Genetica en borstkanker

Borstkanker ontstaat wanneer cellen in de borsten zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen, wat resulteert in de vorming van tumoren. Als ze niet worden behandeld, kunnen de kankercellen zich door het lichaam verspreiden en dodelijk worden. Dit type kanker is een mondiaal gezondheidsprobleem en treft...

Lees verder
Longkanker en genetica

Longkanker en genetica

Wat is longkanker? Longkanker bestaat uit de ongecontroleerde vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen van het longepitheel. Het begint meestal in deze organen en kan zich verspreiden naar verschillende delen van het ademhalingssysteem, en zelfs de lymfeklieren of andere organen bereiken, zoals...

Lees verder
Wat is een genetische test?

Wat is een genetische test?

In het huidige tijdperk van wetenschap en technologie heeft genetica een revolutie teweeggebracht in ons begrip van erfelijkheid en het functioneren van het menselijk lichaam. Genetische tests, ook wel DNA-testen genoemd, zijn een van de meest opvallende innovaties op dit gebied. Deze tests hebben gewonnen...

Lees verder
Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Gezondheid is een complex begrip waarbij duidelijk is dat meerdere factoren van verschillende aard van invloed zijn. Sommige zijn relatief eenvoudig aan te passen; in andere gevallen is ons vermogen om invloed uit te oefenen minimaal of nul; en andere zijn praktisch statisch. Zoals we je hebben verteld op...

Lees verder
Direct-naar-consument genetisch testen

Direct-naar-consument genetisch testen

Van de kleur van onze ogen tot onze aanleg voor bepaalde ziekten, onze genen hebben een grote invloed op ons leven. Dankzij technologische vooruitgang en toonaangevende bedrijven zoals 24Genetics is gepersonaliseerde genetica nu toegankelijker dan ooit. Wat is...

Lees verder
De ziekte van Gaucher en genetica

De ziekte van Gaucher en genetica

Wat is de ziekte van Gaucher? De ziekte van Gaucher is een zeldzame autosomaal recessieve (twee kopieën van een gemuteerd gen moeten aanwezig zijn om de ziekte te ontwikkelen) genetische stoornis, die het gevolg is van een tekort aan een lysosomaal enzym genaamd glucocerebrosidase, dat de opslag veroorzaakt van...

Lees verder
Welke rol speelt de orale microbiota in uw gezondheid?

Welke rol speelt de orale microbiota in uw gezondheid?

De afgelopen jaren is de belangstelling voor de studie van de orale microbiota als indicator van de gezondheidstoestand enorm toegenomen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan op het gebied van microbiologie en daarom zijn de conclusies die we kunnen trekken meer wetenschappelijk...

Lees verder
De invloed van genetica op coeliakie

De invloed van genetica op coeliakie

Wat is coeliakie? Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte die het spijsverteringsstelsel aantast. Het wordt gekenmerkt door een intolerantie voor gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en kruisingen van deze granen. Wanneer een persoon met coeliakie eet...

Lees verder
  0
  Winkelmand
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon