2020 was in ieder geval gevuld met veranderingen in onze manier van leven, veroorzaakt door de pandemie. Persoonlijke gezondheid en welzijn zijn naar voren gekomen als de belangrijkste doelstellingen in tijden van COVID, en voeding is een kritische factor geworden bij het bereiken en behouden van de gewenste goede gezondheid.
Opsluiting en dieet
De beperkingen die we in deze maanden over de hele wereld hebben ervaren, hebben een impact gehad op de mensheid en vooral op de consumptiegewoonten. De vertraging in het tempo van werk en leven heeft het nadenken over de manier waarop we eten vergemakkelijkt. Een deel van de verandering is bijvoorbeeld al te zien aan de steeds vaker voorkomende consumptie van alternatieven voor dierlijk vlees (1). Ook is er tijdens de pandemie een verhoogde zorg voor evenwichtige en duurzame voeding, die vermoedelijk ook na de pandemie zal voortduren.
Voeding en het immuunsysteem
Helaas veroorzaken verkeerde voedingsinformatie en het constante bombardement van voorstellen voor gezond eten ontelbare twijfels en, in veel gevallen, onjuiste voedingskeuzes om te consumeren, zoals blijkt uit een recent onderzoek. De ondervraagden kozen voedingsmiddelen op basis van puur esthetische criteria (2). Gelukkig is niet alles negatief; een paar weken geleden werd een bemoedigend stuk informatie bekend over de invloed van voeding op het immuunsysteem met betrekking tot COVID. De consumptie van peulvruchten heeft een beschermend effect tegen infectie door het virus. Een hogere inname van met suiker gezoete dranken resulteerde echter in een verhoogd risico op COVID-infectie en sterfte (3). Dus, zoals je kunt zien, is het essentieel voor je welzijn om rekening te houden met de voedingsfactor.
Nutriënten en verbindingen
We hebben onlangs geleerd hoe een breed scala aan voedingsmiddelen beschermende effecten hebben tegen het virus, bijvoorbeeld bosbessen (4). Maar praten over immuniteit en COVID19 doet ons ongetwijfeld ook denken aan vitamines, een van de markten die dit jaar een aanzienlijke bloei hebben doorgemaakt (5). Er is echter geen bewijs dat alle supplementen een echte boost geven aan je immuniteit, dus toenemende verkeerde informatie en ruis kan leiden tot gebrekkige of onnodige suppletie. Ook is er veel gesproken over de beschermende werking van vitamine D tegen het virus, maar daarover bestaat nog geen unanieme wetenschappelijke uitspraak (6).
Wellness en 24Genetics
Veel van dit virus (SARS-COV-2) en zijn pathologie (COVID19) blijft onbekend en roept veel vragen op. De gevolgen van de ziekte op middellange en lange termijn of de duur van de immuniteit zijn enkele van de vragen die niet zijn opgehelderd. In ieder geval weten we, ondanks de enorme twijfels en onzekerheid, bij 24Genetics met zekerheid de cruciale rol die genetica speelt in onze gezondheid en ons welzijn. Daarom onderzoeken we mogelijke genetische factoren in vatbaarheid voor het virus (7).
Met name over voeding heeft 24Genetics een specifiek nutrigenetica-rapport, waarin we kunnen ontdekken welke genetische voordelen helpen om effectievere beslissingen te nemen. Het analyseert bijvoorbeeld de aanleg voor een afslankdieet om effectiever te zijn. Maar we analyseren ook specifieke genen die bepaalde neigingen kunnen vertonen om aan te komen, een vol gevoel te hebben en zelfs een verlangen om te eten. Met nutrigenetica kunt u uw voeding richten op het bereiken van uw doelen, rekening houdend met de kritieke informatie die in uw DNA is opgeslagen. Dus als u wilt afvallen, vindt u de meest effectieve manier om dit te bereiken en voelt u zich beter dan ooit (https://24genetics.com/en/nutrigenetics).
Neem vanaf vandaag de controle over uw gezondheid.
Bibliografie:
- Polinsky, M. Versnelt het coronavirus de groei van plantaardig vlees 2020. FoodDive. https://www.fooddive.com/news/coronavirus-plant-based-meat-growth/585433/
- Hagen, L. (2020). Vrij gezond eten: hoe en wanneer esthetiek de waargenomen gezondheid verbetert. Tijdschrift voor Marketing. https://doi.org/10.1177/0022242920944384
- Abdulah, DM en Hassan, AB (2020). Relatie van voedingsfactoren met infectie- en sterftecijfers van COVID-19 over de hele wereld. The Journal of Nutrition, Health & Ageing, 1-8. Vooraf online publicatie. https://doi.org/10.1007/s12603-020-1434-0
- Laponogov, I. et al. Netwerkmachine learning brengt fytochemisch rijke "hyperfoods" in kaart om COVID-19 te bestrijden. Hum Genomics 15, 1 (2021).
- Masterson, D. Consumenten gebruiken multivitamine als een "zilveren kogel" om specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken: enquête. 2020. Voedingsstoffen. https://www.nutraingredients.com/Article/2020/10/27/Consumers-are-using-multivitamin-as-a-silver-bullet-to-address-specific-health-concerns-Survey
- Ali N. (2020). De rol van vitamine D bij het voorkomen van COVID-19-infectie, progressie en ernst. Dagboek van infectie en volksgezondheid, 13 (10), 1373-1380. https://doi.org/10.1016/j.jiph.2020.06.021
- https://24genetics.com/es/covid19/