Myasthenia gravis en genetica

myasthenia gravis is een ziekte die behoort tot de groep van neuromusculaire ziekten, beschreven als aandoeningen die de verbinding tussen spieren en zenuwen aantasten, resulterend in spierzwakte, vermoeidheid en een reeks andere symptomen.

Miljoenen mensen over de hele wereld lijden eraan, en hoewel het niet tot in de diepte bekend is wat de oorzaak is, genetica en myasthenie zijn verwant en spelen een cruciale rol in de aanleg om het te ontwikkelen

 

Wat is myasthenie?

Myastenie of myasthenia gravis is een chronische auto-immuun neuromusculaire ziekte gekarakteriseerd door spierzwakte. Niet alle spieren in het lichaam zijn aangetast, alleen de spieren die vrijwillig worden aangestuurd. 

De hart- of darmmusculatuur zou niet worden aangetast [1], maar de spiergroepen die het meest worden aangetast door myasthenie zijn die van de ogen, het gezicht, de keel, de nek en de ledematen [2]. Zwakte neemt gewoonlijk toe tijdens periodes van activiteit en neemt af met rust [3]. 

De belangrijkste oorzaak van myasthenia gravis is de communicatiestoring tussen zenuwen en spieren. In een normale situatie communiceren de zenuwen met de spieren door een neurotransmitter af te geven die interageert met spierreceptoren, waardoor spiercontractie wordt gestimuleerd.

In de meeste gevallen van myasthenia gravis, produceert het immuunsysteem antilichamen die deze receptoren aanvallen. Als gevolg hiervan stopt de communicatie. 

Hoewel het is niet bekend waarom dit gebeurtbestaan ​​er verschillende theorieën, waaronder de relatie tussen genetica en myasthenie. Van de mogelijke oorzaken is de sterkste degene die dit auto-immuunfenomeen in verband brengt met a disfunctie van de thymusklier. Ongeveer 65% van de mensen met myasthenia gravis lijdt aan een vergroting van deze klier, en 10% heeft gewoonlijk een tumor die bekend staat als een thymoom. De helft hiervan is over het algemeen kanker [4].

Is myasthenia gravis erfgenaam?

Myasthenie is een ziekte van multifactoriële oorsprong waarbij ook milieuoorzaken een rol spelen; genetica en epigenetica zijn enorm invloedrijk bij het predisponeren van mensen om zich te ontwikkelen myasthenia gravis.

Humaan leukocytenantigeen (HLA) is een van de hoogst bekende genetische risicofactoren die tot nu toe geassocieerd zijn met myasthenie [6]. Daarnaast is ook bekend dat er specifieke aangeboren vormen van de ziekte zijn van genetische oorsprong, maar met een andere pathogenese, bekend als Congenitaal Myasthenisch Syndroom [7].

 

Tekenen en symptomen van myasthenie

De belangrijkste symptomen van myasthenia gravis zijn gerelateerd aan de spierzwakte dat kenmerkt de ziekte. In eerste instantie heeft ongeveer 40% van de patiënten hun oog spieren getroffen, hoewel na verloop van tijd 85% van degenen met de diagnose myasthenie dit probleem zullen krijgen [4].

Naast de ogen, waar hangende oogleden of beide oogleden en dubbelzien voorkomen, zijn andere vaak aangetaste spieren en hun symptomen als volgt:

 • Spieren van het gezicht en de keel: verminderde spraak, moeite met slikken, vermoeidheid bij het kauwen en veranderingen in gezichtsuitdrukkingen.
 • Spieren van de nek en ledematen: moeite met het ondersteunen van het hoofd, instabiliteit bij het lopen en zwakte in de armen, handen en vingers. Deze zwakte in zowel armen als benen wordt veroorzaakt door myasthenia gravis is niet symmetrisch zoals bij andere neuromusculaire aandoeningen [5].

 

Symptomen verbeteren meestal met rust, dus spierzwakte kan op bepaalde momenten optreden en op andere momenten verdwijnen. Ondanks dit, de generaal symptomatologie neigt te evolueren, die enkele jaren na de diagnose zijn slechtste stadium bereikt [2]. 

Het goede nieuws is dat na deze tijd de progressie van de symptomen meestal vertraagt ​​en enige stabilisatie wordt bereikt, hoewel de ernst van de ziekte plotseling kan veranderen [5].

Een van de ernstigste problemen van deze ziekte doet zich voor wanneer zwakte optreedt in een van de spieren van het ademhalingssysteem​ In deze gevallen is een myasthenische crisis kan optreden, bestaande uit kortademigheid en acuut respiratoir falen waarvoor ziekenhuisopname nodig kan zijn [4].

Als we een ademhalingscrisis niet onmiddellijk behandelen, myasthenia gravis kan dodelijk zijn. Met de juiste zorg hebben patiënten echter vaak een volledig gemiddelde levensverwachting [5].

Myasthenie wordt meestal gediagnosticeerd in vrouwen van in de twintig en veertig en  mannen van in de vijftig en tachtig. Hoewel het zelden voorkomt in de kindertijd, kan de ziekte zich ontwikkelen bij mensen van elke leeftijd [4]. Er is geen medicijn For myasthenia gravis, maar met de juiste behandeling wordt symptoomverlichting bereikt [2].

Myasthenia gravis-genetica

24Genetica en genetische myasthenie

Sommige studies hebben dat aangetoond myasthenia gravis komt vaak voor bij mensen met andere auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus en andere aandoeningen die overstimulatie van de schildklier veroorzaken, zoals thyroïditis van Hashimoto [4].

Een uitstekende manier om te anticiperen op de diagnose van deze ziekten en op de een of andere manier gewaarschuwd te worden voordat de eerste symptomen verschijnen, is uw genetische aanleg om ze te ontwikkelen. Bij 24Genetics hebben we de meest compleet gezondheidstesten op de markt, waardoor je zult zien of je meer of minder vatbaar bent voor het ontwikkelen van veel ziekten die verband houden met genetica, zoals myasthenie. Dus kom binnen en haal de jouwe!

 

Bibliografie

[1] Myasthenia gravis – Genetic and Rare Diseases Information Centre [bijgewerkt maart 2018 – geraadpleegd maart 2023] Beschikbaar op: https://rarediseases.info.nih.gov/espanol/13037/miastenia-grave

[2] Myasthenia gravis – Mayo Clinic Staff [bijgewerkt mei 2019 – geraadpleegd maart 2023] Beschikbaar op: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/myasthenia-gravis/symptoms-causes/syc- 20352036

[3] Myasthenia Gravis-informatieblad…. Nationaal Instituut voor Neurologische Aandoeningen en Beroerte (NINDS). [gepubliceerd 2017; toegankelijk maart 2023] Beschikbaar op: http://www.ninds.nih.gov/disorders/myasthenia_gravis/detail_myasthenia_gravis.htm.

[4] Myasthenia gravis -Michael Rubin, MDCM, New York Presbyterian Hospital-Cornell Medical Center [geraadpleegd maart 2023] Beschikbaar op: https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/enfermedades-cerebrales,-medulares-y-nerviosas/trastornos-del-nervio-perif%C3%A9rico-y-trastornos-relacionados/miastenia-grave.

[5] Myasthenia gravis – Dr. Jaime Gállego Pérez De Larraya (afdeling gespecialiseerde neurologie) [geraadpleegd in maart 2023] Beschikbaar op: https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/miastenia-gravis

[6] Genetische factoren die familiale en sporadische vormen van auto-immune myasthenia gravis beïnvloeden – María Salvadó Figueras [gepubliceerd februari 2020; toegankelijk maart 2023] Beschikbaar op: https://www.tdx.cat/handle/10803/669455#page=1

[7] Myasthenia gravis – Beoordeeld door Dr. Sonia Berrih-Aknin – Pr. Bruno Eymard [bijgewerkt november 2014; toegankelijk maart 2023] Beschikbaar op: https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=ES&Expert=589

Geschreven door Debora Pino García

Geneticus

De invloed van genetica op coeliakie

Wat is coeliakie? Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte die het spijsverteringsstelsel aantast. Het wordt gekenmerkt door een intolerantie voor gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en kruisingen van deze granen. Wanneer een persoon met coeliakie eet...

Lees verder

25 april: Wereld DNA Dag

25 april: Wereld DNA-dag De ontdekking van DNA is een van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de wetenschap en blijft tot op de dag van vandaag de basis voor veel medische ontdekkingen en vorderingen. 25 april is de dag waarop twee belangrijke passages in de genetica en, door...

Lees verder

Is alvleesklierkanker erfelijk?

De alvleesklier is een klierorgaan achter de maag en voor de wervelkolom. Het produceert maagsappen, enzymen die voedsel afbreken en verschillende hormonen die helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Een tumor begint zich te ontwikkelen wanneer er een abnormale groei is van de...

Lees verder

Lynch-syndroom en genetische overerving

Het Lynch-syndroom is een genetische aandoening die de kans op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker, met name colorectale kanker, vergroot. Om deze reden wordt de ziekte van Lynch altijd erfelijke non-polyposis colorectale kanker genoemd [1]. Als je het wilt weten...

Lees verder

Is neuroblastoom erfelijk?

Er zijn verschillende soorten kankertumoren, afhankelijk van verschillende aspecten: waar ze zich ontwikkelen, de oorzaken, het weefsel dat ze aantasten, enz. In dit geval zullen we het hebben over neuroblastoom, een kanker in onrijpe zenuwcellen die in verschillende lichaamsdelen wordt aangetroffen. Het is een kwaadaardige...

Lees verder

Colorectale kanker en genetica

Genetica is een essentiële factor in de ontwikkeling van colorectale kanker. Een groot aantal genen kan van invloed zijn op de aanleg van elke persoon om deze ziekte op een bepaald moment in zijn of hun leven te ontwikkelen. Bovendien kunnen deze genen ook betrokken zijn bij het ontwikkelen van andere...

Lees verder

Wat is folliculair lymfoom en hoe speelt genetica een rol?

Het lymfestelsel is van vitaal belang voor het immuunsysteem van het menselijk lichaam. Het produceert en transporteert lymfecellen door de bloedbaan en werkt in het geval van infecties of andere ziekten [1]. Het bestaat uit een uitgebreid netwerk van lymfevaten die zich vertakken door...

Lees verder

Is Hodgkin-lymfoom erfelijk?

Lymfatische kanker is wereldwijd een van de meest voorkomende kankers. Hodgkin-lymfoom maakt er deel van uit en tast het lymfestelsel aan, dat verantwoordelijk is voor het transport van vloeistoffen en cellen van het immuunsysteem door het lichaam en het bestrijden van infecties en andere ziekten....

Lees verder
  0
  Winkelwagen
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon