Mentale gezondheid

Wat is geestelijke gezondheid?

Geestelijke gezondheid is zo breed en omvat zoveel factoren en studiegebieden dat het moeilijk is om een ​​korte, duidelijke en beknopte definitie te geven. Volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is "geestelijke gezondheid een toestand van welzijn waarin een individu zijn of haar capaciteiten realiseert, de normale stress van het leven aankan, productief kan werken en een bijdrage kan leveren aan zijn of haar gemeenschap” [1]. Het omvat emotioneel, psychologisch en sociaal welzijn, dat invloed heeft op hoe we denken, voelen en handelen. Hoewel ze vaak op dezelfde manier worden gebruikt, zijn een slechte geestelijke gezondheid en een psychische aandoening niet synoniem. Zo kan een persoon een slechte geestelijke gezondheid hebben zonder de diagnose van een psychische aandoening, terwijl een gediagnosticeerde persoon perioden van fysiek, psychologisch en sociaal welzijn kan ervaren [1]. Met andere woorden, geestelijke gezondheid gaat niet alleen over de aan- of afwezigheid van een aandoening of ziekte, maar over alles wat bijdraagt ​​aan die staat van individueel welzijn.

 

Hoe is het begrip geestelijke gezondheid ontstaan?

Het concept van geestelijke gezondheid en de medische discipline heeft een redelijk recente oorsprong die teruggaat tot het midden van de 20e eeuw, toen de WHO en de World Federation for Mental Health (WFMH) in 1948 werden opgericht. Voorheen waren studies op dit gebied zeer schaars en geïsoleerd, zonder vaste basis of behandelprotocollen opgesteld door een gespecialiseerde commissie of vereniging [2], [3]. De term geestelijke hygiëne werd gebruikt, maar het was meer dan een medische discipline, het was een beweging voor de verbetering van de omstandigheden bij de behandeling, studie en behandeling van psychische aandoeningen en aandoeningen, geïnitieerd door Adolf Meyer en Clifford Beers in 1908 na de publicatie van A mind that vond zichzelf [4], een boek gebaseerd op Beers' eigen ervaringen na een verblijf in drie psychiatrische ziekenhuizen. Vanaf dat moment begon Mentale Hygiëne een grotere aanwezigheid te krijgen in de samenleving en onder professionals, wat een groter bewustzijn aanmoedigde van de noodzaak om verenigingen en commissies in de sector op te richten, wat culmineerde in de consolidering van het concept en de discipline van de geestelijke gezondheid, evenals als internationale verenigingen die daarin gespecialiseerd zijn, zoals de WFMH. 

 

De huidige realiteit van geestelijke gezondheid, uitgelegd met cijfers:

– Wat is de prevalentie van psychische stoornissen?

Volgens Headway2023, een door de WHO ondersteund project dat tot doel heeft de realiteit van de geestelijke gezondheid in Europa te weerspiegelen en zo plannen voor actie en verbetering vast te stellen, heeft meer dan een op de zes in Europa tegenwoordig te maken met een psychisch gezondheidsprobleem, en een op de vier mensen in de wereld zullen in hun leven te maken krijgen met een mentale of neurologische aandoening [4], [5]. Dit cijfer wordt gegeven door de erkende gevallen, aangezien geestelijke gezondheidsproblemen substantieel en systematisch ondergerapporteerd worden, vooral in vergelijking met lichamelijke aandoeningen of a priori milde gevallen zijn, die onbehandeld uiteindelijk tot aanzienlijke gezondheidsproblemen leiden. Psychische gezondheidsproblemen staan ​​op de tweede plaats van invaliderende niet-overdraagbare ziekten in Europa, na aandoeningen van het bewegingsapparaat, en zijn verantwoordelijk voor 6% van de factoren die bijdragen aan invaliditeit bij de Europese bevolking. Angst- en depressieve stoornissen komen het meest voor (respectievelijk 15 en 5,529 gevallen per 4,367 inwoners) (Figuur 100,000). Deze gegevens vertalen zich in een sterftecijfer van 1% gerelateerd aan psychische stoornissen in Europa, waarbij zelfmoord de zesde belangrijkste doodsoorzaak is bij de bevolking onder de 3.7 jaar en de vierde bij de bevolking onder de 70 jaar, met een gemiddelde van 20 zelfmoorden per 12 inwoners in 100,000 [2019].

Figuur 1. Prevalentie van psychische stoornissen in Europa in 2019. Weergegeven waarden zijn per 100,000 inwoners. Bron: Headway2023.

– Geestelijke gezondheid en de pandemie

Volgens de WHO zijn de geestelijke gezondheidsproblemen sinds het begin van de pandemie toegenomen, voornamelijk als gevolg van hoge niveaus van angst en stress [7]. Sociaal isolement, angst voor besmetting, onzekerheid, chronische stress en economische moeilijkheden in verband met de pandemie zijn de belangrijkste factoren die kunnen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling of verergering van depressieve stoornissen en verhoogde zelfmoordcijfers [6], [8]. In Spanje zijn deze gegevens bijvoorbeeld alarmerend, met bijna 11 zelfmoorden per dag in 2020 die de belangrijkste oorzaak van niet-natuurlijke dood worden en het jaar met het hoogste aantal gevallen in het land sinds er een record is (1906) [8]- [10]. 

 

– Uitgaven voor geestelijke gezondheidszorg

De totale kosten van geestesziekten worden geschat op meer dan 4% van het BBP (ruim 600 miljard euro) in de Europese Unie [11]. 

 

Belang van geestelijke gezondheid

Zowel fysieke als mentale gezondheid zijn even belangrijke factoren voor de algehele gezondheid. Bovendien beïnvloeden beide elkaar, zoals verschillende onderzoeken suggereren. Een slechte geestelijke gezondheid kan leiden tot aanzienlijke lichamelijke gezondheidsproblemen. Aan de andere kant kunnen fysieke aandoeningen, vooral chronische, leiden tot ernstige geestelijke gezondheidsproblemen. Een voorbeeld is de relatie tussen patiënten met depressie en aanleg voor diabetes, hartaandoeningen en beroertes [12]. Kortom, we zouden het belang van welzijn kunnen samenvatten met de bekende uitdrukking mens sana in corpore sano, die het belang oproept van een balans tussen mentale en fysieke gezondheid om het welzijn te behouden en te proberen een volwaardig leven te leiden [13 ], [14]. Het behouden van een goede mentale en fysieke gezondheid zal ons, naast vele andere voordelen, een opmerkelijker vermogen opleveren om met gecompliceerde situaties om te gaan door stress te verminderen, een beter zelfbeeld en zelfvertrouwen te hebben om ons volledige potentieel te ontwikkelen, gezonde sociale relaties te verbeteren, meer productiviteit en uiteindelijk een hogere kwaliteit van leven [11].

 

Factoren die de geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Geestelijke gezondheid wordt niet door slechts één factor beïnvloed, maar is het resultaat van een groot aantal omgevings-, sociale, biologische en psychologische factoren [15]. Deze omvatten sociaaleconomische achtergrond, ongunstige kindertijd en sociale ervaringen, chronische gezondheidsproblemen, genetische aanleg, familiegeschiedenis en levensstijl, inclusief dieet, fysieke activiteit en middelengebruik [6], [11], [16]. 

 

Opsporing

Het is vaak moeilijk te begrijpen wanneer er aanwijzingen zijn voor een slechte geestelijke gezondheid. Evenzo kan het een uitdaging zijn om te weten wat normaal is en niet bij het omgaan met emoties. Daarom is het essentieel om zelfzorg voor geestelijke gezondheid en welzijn uit te voeren, om op tijd te kunnen detecteren wanneer we moeten werken om het te verbeteren of om externe hulp te vragen en naar een gespecialiseerde therapeut te gaan om ons te helpen de daarvoor benodigde instrumenten. Verschillende signalen waarschuwen voor de noodzaak om te werken aan het verbeteren van onze geestelijke gezondheid, onder andere [15]:

 • Onevenwichtigheden in eten en slapen.
 • Gevoelens van hulpeloosheid en frustratie.
 • Sociale onthouding.
 • Apathie en voortdurende opvliegendheid.
 • Aanhoudende vermoeidheid.
 • Plotselinge stemmingswisselingen die sociale relaties beïnvloeden.
 • Terugkerende negatieve gedachten.
 • Onvermogen om dagelijkse taken uit te voeren.

 

Preventie - mens gezond in gezond lichaam

Geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden, en een balans tussen beide is ideaal om welzijn te behouden en te genieten van een volwaardig leven. Verschillende vormen van zelfzorg ter bevordering van de geestelijke gezondheid kunnen de volgende zijn:

 • Een positieve houding proberen te behouden. Bijvoorbeeld het aannemen, kanaliseren en overwinnen van negatieve emoties.
 • Onderhouden en verzorgen van sociale relaties.
 • Leren om "nee" te zeggen tegen die taken of situaties die negatieve emoties met zich meebrengen om er vanaf te komen.
 • Werken aan het ontwikkelen van vaardigheden om met moeilijke situaties om te gaan.
 • Oefen ontspannings- en meditatietechnieken (mindfulness). Van deze activiteiten is aangetoond dat ze de ademhaling ontspannen, de spierspanning en bloeddruk verlagen en stress verminderen.
 • Zorg voor uw lichamelijke gezondheid:
  • Zorg voor voldoende rust.
  • Eet een gezond dieet. 
  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.

 

Aan de andere kant hebben instellingen een belangrijke rol te spelen bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid op sociaal niveau door middel van verschillende acties: het vergroten van de gezondheidsbronnen voor de geestelijke gezondheid om de toegang tot professionals door de bevolking te vergroten, bewustmakingscampagnes en destigmatisering van geestelijke gezondheidsproblemen, meer controle over intimidatie op alle niveaus, enz. [5], [6], [17]-[19].

 

Geestelijke gezondheid en genetica

De rol van genetische factoren in de geestelijke gezondheid is enigszins secundair. Hoewel het aantal onderzoeken dat specifieke genetische varianten associeert met sommige aandoeningen de afgelopen jaren is toegenomen, is het vanwege de complexiteit en de breedte van wat het inhoudt nog te vroeg om het verband tussen genetica en geestelijke gezondheid diepgaand te begrijpen. Momenteel is het via genetica alleen mogelijk om het risico te voorspellen van het ontwikkelen van alleen bepaalde psychische stoornissen, zoals schizofrenie, opgenomen in onze gezondheidstest. Hoewel de rol van genetische tests bij het opsporen van psychische problemen zeer beperkt is, kan het indirect helpen om ons lichaam naar een hogere staat van individueel welzijn te leiden en zo te helpen een goede geestelijke gezondheid te behouden. Bijvoorbeeld onze nutrigenetica en sporttesten, kan ons, samen met de hulp van gespecialiseerde professionals, ons helpen om op intelligente wijze een uitgebalanceerd en gezond dieet en een trainingsroutine te organiseren die is aangepast aan onze omstandigheden op basis van ons genetisch profiel. Aan de andere kant, met de huidtest, zullen we de kenmerken van onze huid kennen, waardoor we een gezichtsroutine kunnen aanpassen door een persoonlijke schoonheidsbehandeling uit te voeren. eindelijk, de farmacogenetische test omvat geneesmiddelen die onder meer gericht zijn op de behandeling van bepaalde psychische stoornissen, om te weten welke het meest geschikt zijn in geval van behandeling.

 

Bibliografie

[1] Wereldgezondheidsorganisatie, "Geestelijke gezondheid: onze reactie versterken." https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-strengthening-our-response (geraadpleegd op 04 januari 2022).

[2] Wereldgezondheidsorganisatie, "WHO and Mental Health 1949-1961", in WHO Chronicle, Genève, 1962.

[3] JM Bertolote, "De wortels van het concept van geestelijke gezondheid", World Psychiatry, vol. 7, nee. 2 P. 113, 2008, doi: 10.1002 / J.2051-5545.2008.TB00172.X.

[4] B. Clifford Whittingham, Een geest die zichzelf vond. New York: Doubleday, Draw & Co, 1908.

[5] "Hersengezondheid." https://www.angelinipharma.es/areas-terapeuticas/brain-health/ (geraadpleegd op 05 januari 2022).

[6] "Voorsprong 2023." https://www.angelinipharma.com/our-responsibility/projects/headway-2023/ (geraadpleegd op 05 januari 2022).

[7] J. Green, J. Huberty, M. Puzia en C. Stecher, "Het mediërende effect van meditatie en fysieke activiteit op de associaties van COVID-19-gerelateerde zorgen, aandacht voor nieuws en stress met geestelijke gezondheid in gebruikers van mobiele apps in de Verenigde Staten: cross-sectioneel onderzoek., ”undefined, vol. 8, nee. 4, april 2021, doi: 10.2196 / 28479.

[8] "Spanje registreert in 2020 het hoogste aantal zelfmoorden sinds er gegevens zijn." https://gacetamedica.com/profesion/espana-registra-en-2020-el-mayor-numero-de-suicidios-desde-que-hay-datos/ (geraadpleegd op 04 januari 2022).

[9] Spanje Confederatie voor geestelijke gezondheid, "Geestelijke gezondheid en COVID-19: een jaar van pandemie", Madrid, 2021.

[10] Spain Mental Health Confederation, "'De mentale gezondheid van de Spaanse bevolking keldert en daaronder is er geen netwerk." -pandemie / (toegankelijk op 04 januari 2022).

[11] "Geestelijke gezondheid | Volksgezondheid." https://ec.europa.eu/health/non_communicable_diseases/mental_health_es (geraadpleegd op 05 januari 2022).

[12] B. MD, "Chronische ziekte en geestelijke gezondheid: depressie herkennen en behandelen", 2015.

[13] KM Scott et al., "Mental – fysieke comorbiditeit en de relatie met handicap: resultaten van de World Mental Health Surveys", Psychological Medicine, vol. 39, nee. 1, blz. 33–43, jan. 2009, doi: 10.1017 / S0033291708003188.

[14] M. Eastwood, "The Relation between Physical and Mental Illness", The Relation between Physical and Mental Illness, december 1975, doi: 10.3138 / 9781442631700 / HTML.

[15] "Geestelijke gezondheid: MedlinePlus." https://medlineplus.gov/mentalhealth.html (toegankelijk op 04 januari 2022).

[16] SL Dawson, SR Dash en FN Jacka, "The Importance of Diet and Gut Health to the Treatment and Prevention of Mental Disorders", International Review of Neurobiology, vol. 131, blz. 325-346, 2016, doi: 10.1016 / BS.IRN.2016.08.009.

[17] M. Knapp, D. McDaid, E. Mossialos en G. Thornicroft, "Geestelijke gezondheid in Europa: beleid en praktijk - Toekomstige richtingen in geestelijke gezondheid", in European Observatory of Health Policies and Systems, Open University Press, 2007.

[18] Wereldgezondheidsorganisatie, Preventie van psychische stoornissen - Effectieve interventies en beleidsopties Samenvattend rapport. Genève, 2004.

[19] “Zelfzorgroutines om de quarantaine goed te dragen | ANEF." https://anefp.org/es/blog/rutinas-de-autocuido-para-llevar-bien-la-cuarentena (geraadpleegd op 07 januari 2022).

Geschreven door Debora Pino García

Geneticus

Genetica en sportblessures

Genetica en sportblessures

Sportblessures Blessures zijn een van de grootste zorgen van atleten, omdat ze, ongeacht de sport die ze beoefenen, eraan worden blootgesteld. Vaak herhalen de media dat bepaalde sportfiguren voortdurend terugvallen van dezelfde blessure, maar waarom gebeurt dit? De...

Lees verder
Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

In het digitale tijdperk gaat de technologie met grote sprongen vooruit en dit heeft ervoor gezorgd dat het begrip van onze genetica ongekende niveaus heeft bereikt. In deze fascinerende reis van zelfontdekking zijn wij bij 24Genetics er trots op voorop te lopen en u inzicht te bieden...

Lees verder
Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Ontdek je diepste wortels met het historische vooroudersrapport van 24Genetics. Stel je voor dat je terug in de tijd kunt reizen, niet alleen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de wereld, maar ook om te ontdekken hoe je eigen voorouders hebben bijgedragen aan het vormgeven ervan. Dat is precies wat wij bieden...

Lees verder
Genetica en borstkanker

Genetica en borstkanker

Borstkanker ontstaat wanneer cellen in de borsten zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen, wat resulteert in de vorming van tumoren. Als ze niet worden behandeld, kunnen de kankercellen zich door het lichaam verspreiden en dodelijk worden. Dit type kanker is een mondiaal gezondheidsprobleem en treft...

Lees verder
Longkanker en genetica

Longkanker en genetica

Wat is longkanker? Longkanker bestaat uit de ongecontroleerde vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen van het longepitheel. Het begint meestal in deze organen en kan zich verspreiden naar verschillende delen van het ademhalingssysteem, en zelfs de lymfeklieren of andere organen bereiken, zoals...

Lees verder
Wat is een genetische test?

Wat is een genetische test?

In het huidige tijdperk van wetenschap en technologie heeft genetica een revolutie teweeggebracht in ons begrip van erfelijkheid en het functioneren van het menselijk lichaam. Genetische tests, ook wel DNA-testen genoemd, zijn een van de meest opvallende innovaties op dit gebied. Deze tests hebben gewonnen...

Lees verder
Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Gezondheid is een complex begrip waarbij duidelijk is dat meerdere factoren van verschillende aard van invloed zijn. Sommige zijn relatief eenvoudig aan te passen; in andere gevallen is ons vermogen om invloed uit te oefenen minimaal of nul; en andere zijn praktisch statisch. Zoals we je hebben verteld op...

Lees verder
Direct-naar-consument genetisch testen

Direct-naar-consument genetisch testen

Van de kleur van onze ogen tot onze aanleg voor bepaalde ziekten, onze genen hebben een grote invloed op ons leven. Dankzij technologische vooruitgang en toonaangevende bedrijven zoals 24Genetics is gepersonaliseerde genetica nu toegankelijker dan ooit. Wat is...

Lees verder
  0
  Winkelmand
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon