Longkanker en genetica

Wat is longkanker?

Longkanker bestaat uit de ongecontroleerde vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen van het longepitheel. Het begint meestal in deze organen en kan zich verspreiden naar verschillende delen van het ademhalingssysteem, en zelfs de lymfeklieren of andere organen, zoals de hersenen, bereiken. [1]

 

Er zijn twee soorten longkanker [2]:

Niet-kleincellig carcinoom:

Het is het meest voorkomende type en vertegenwoordigt 85% van alle gevallen. Dit is op zijn beurt onderverdeeld in drie subtypen, die als volgt zijn:

 • Adenocarcinoom: de meest voorkomende vorm van kanker bij mensen die niet gerookt hebben. Het ontstaat in de cellen die slijm produceren in de luchtwegen en komt meestal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
 • Plaveiselcelcarcinoom: verschijnt in de platte cellen langs de luchtwegen. Het houdt verband met roken en heeft de neiging te verschijnen als een massa in het midden van de long.
 • Grootcellig carcinoom: het valt op omdat het in elk deel van de long kan voorkomen en vanwege de snelle groei van de tumor, wat betekent dat het de neiging heeft zich in veel minder tijd te verspreiden.

 

Kleincellig carcinoom:

Het komt minder vaak voor, maar is agressiever en hangt nauw samen met tabaksconsumptie. Het wordt meestal in een vergevorderd stadium ontdekt, dus in veel gevallen heeft er al metastase plaatsgevonden.

 

Longkanker symptomen

De symptomen kunnen variëren afhankelijk van het individu en het stadium van de ziekte, maar de meest voorkomende zijn aanhoudende hoest, soms met bloed of sputum, pijn op de borst, kortademigheid, aanhoudende vermoeidheid, gewichtsverlies, piepende ademhaling en heesheid [3].

In sommige gevallen is ook waargenomen dat patiënten herhaalde aanvallen van longontsteking, bronchitis of ontsteking van de lymfeklieren tussen de longen kregen.

Bovendien kunnen in meer gevorderde stadia, wanneer de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam, botpijn, veranderingen in het zenuwstelsel (waardoor hoofdpijn, gevoelloosheid van de ledematen of evenwichtsproblemen ontstaan), geelzucht of zwelling van de lymfeklieren, optreden. vooral die in de nek kunnen voorkomen.

Er is aangetoond dat longkanker soms het optreden van bepaalde ziektebeelden kan veroorzaken, die gepaard gaan met specifieke symptomen. Het gaat om de volgende syndromen [3]:

 • Syndroom van Horner: tast de zenuwen van de ogen en het gezicht aan, waardoor het ooglid gaat hangen, heterogeniteit in de grootte van de ene pupil ten opzichte van de andere en verlies van transpiratie aan één kant van het gezicht.
 • Superior vena cava-syndroom: deze ader ligt dicht bij de rechterlong, waardoor tumoren in dat gebied druk kunnen uitoefenen op de ader en bloedretentie in dat gebied kunnen veroorzaken, waardoor hoofdpijn, duizeligheid of zwelling van de nek en het gezicht ontstaat.

 

Wereldwijde cijfers over longkanker

Momenteel is dit type kanker na borstkanker de meest voorkomende kankersoort ter wereld (Figuur 1) en de kankersoort met het hoogste sterftecijfer wereldwijd (Figuur 2). Jaarlijks worden ongeveer 2.2 miljoen nieuwe gevallen van deze ziekte gediagnosticeerd [4] en jaarlijks vinden ongeveer 1.8 miljoen sterfgevallen plaats [5].

prevalencia mundial por el cancer de pulmón - Longkanker

Figuur 1: Wereldwijde kankerprevalentie in 2020. Bron: https://gco.iarc.fr/

kanker van de wereldsterfte

Figuur 2: Sterfte door kanker in de wereld 2020. Bron: https://gco.iarc.fr/

 

Omdat er gegevens zijn bijgehouden over de incidentie van deze ziekte, is het bekend dat deze veel vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. De laatste jaren is er echter sprake van een afname van het aantal gevallen van longkanker bij mannen, terwijl het bij vrouwen juist is toegenomen, wat mogelijk verband houdt met de verandering in sociale gewoonten in de afgelopen decennia. Desondanks is het nog steeds een ziekte die vaker voorkomt bij mannen (Figuur 3).

mortaliteit door longkanker in Spanje

Figuur 3: Evolutie in de loop van de tijd van de sterfte aan longkanker in Spanje, per geslacht. Bron: https://gco.iarc.fr/

 

Oorzaken en/of risicofactoren

De belangrijkste oorzaak van longkanker is roken, aangezien ongeveer 80% van de gevallen verband houdt met deze gewoonte, inclusief passieve rokers. Er zijn echter nog andere risicofactoren, zoals blootstelling aan milieuvervuiling; blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, zoals asbest of radon; longinfecties, zoals longontsteking of tuberculose; HIV-infectie; suppletie met bètacaroteen bij zware rokers; of familiegeschiedenis.

Bovendien zijn er steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen longkanker en orale microbiota. Een verhoogde concentratie Streptococcus-bacteriën, samen met andere veranderingen in de orale microbiota (dysbiose of bacteriële onevenwichtigheid), worden bijvoorbeeld in verband gebracht met dit type kanker [2, 5].

 

Preventie en behandeling van kanker

Rekening houdend met de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen, met name tabaksconsumptie, kan worden gesteld dat de beste manier om deze ziekte te voorkomen is om niet te roken en de blootstelling aan stoffen die op lange termijn een kwaadaardige tumor kunnen veroorzaken te verminderen. . Bovendien wordt medische follow-up aanbevolen voor degenen met een familiegeschiedenis van deze pathologie [5].

Omdat er verschillende soorten longkanker zijn, zijn er ook voor elk ervan verschillende behandelingen. Mensen met niet-kleincellige longkanker kunnen worden behandeld met verschillende therapieën, zoals een operatie, chemotherapie, bestralingstherapie, gerichte therapie (gebruik van medicijnen om de groei en verspreiding van de tumor te blokkeren) of een combinatie hiervan. Patiënten met de diagnose kleincellige kanker krijgen echter meestal alleen chemotherapie of radiotherapie [6].

 

24Genetica en longkanker

Bij 24Genetics hebben we diepgaand onderzoek gedaan naar de orale microbiota en de relatie ervan met bepaalde ziekten en we zijn onlangs de eersten geweest die ontdekten dat er een verband bestaat tussen bepaalde onevenwichtigheden in de orale microbiota en verschillende ziekten, waaronder specifiek longkanker, hoewel we nog geen causaal verband in dit verband hebben aangetoond.

Als resultaat van dit diepgaande onderzoek hebben we zojuist een innovatief product gelanceerd microbiota-test, uniek wereldwijd, dat bestaat uit het analyseren van de huidige status van uw mondmicrobiota met een eenvoudig speekselmonster, zoals in onze genetische tests. U kunt nu dus informatie krijgen over longkanker, rekening houdend met de balans van uw microbiota.

Dus met onze Alles in één plus test, kunt u nu onze 7 genetische rapporten verkrijgen en bovendien uw orale microbiotarapport.

 

Bibliografie

[1] Wat is de longkanker? Centrum voor ziektecontrole en Preventie. Verkrijgbaar bij: https://www.cdc.gov/spanish/cancer/lung/basic_info/what-is-lung-cancer.htm#:~:text=El%20c%C3%A1ncer%20es%20una%20enfermedad,del%20cuerpo%2C%20como%20el%20cerebro. 

[2] Zheng, M. (2016) 'Classificatie en pathologie van longkanker', Surgical Oncology Clinics of North America, 25(3), pp. 447-468. doi:10.1016/j.soc.2016.02.003. 

[3] Signos en symptomen van longkanker. Amerikaanse Kankervereniging. Beschikbaar op: https://www.cancer.org/es/cancer/tipos/cancer-de-pulmon/deteccion-diagnostico-clasificacion-por-etapas/senales-sintomas.html. 

[4] Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) Mondiaal kankerobservatorium, Global Cancer Observatory. Beschikbaar op: https://gco.iarc.fr/. 

[5] Preventie van kanker van Pulmón. Instituto Nacional del Cáncer. Verkrijgbaar bij: https://www.cancer.gov/espanol/tipos/pulmon/paciente/prevencion-pulmon-pdq

[6] Is de diagnose en de oorzaak van longkanker? Centrum voor ziektecontrole en Preventie. Beschikbaar op: https://www.cdc.gov/spanish/cancer/lung/basic_info/diagnosis_treatment.htm#:~:text=se%20haya%20diseminado.-,Las%20personas%20con%20c%C3%A1ncer% 20de%20pulm%C3%B3n%20de%20c%C3%A9lulas%20no%20peque%C3%B1as,algemeen%20reciben%20radiotherapie%20y%20quimioterapia. 

Geschreven door Debora Pino García

Geneticus

Genetica en sportblessures

Genetica en sportblessures

Sportblessures Blessures zijn een van de grootste zorgen van atleten, omdat ze, ongeacht de sport die ze beoefenen, eraan worden blootgesteld. Vaak herhalen de media dat bepaalde sportfiguren voortdurend terugvallen van dezelfde blessure, maar waarom gebeurt dit? De...

Lees verder
Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

In het digitale tijdperk gaat de technologie met grote sprongen vooruit en dit heeft ervoor gezorgd dat het begrip van onze genetica ongekende niveaus heeft bereikt. In deze fascinerende reis van zelfontdekking zijn wij bij 24Genetics er trots op voorop te lopen en u inzicht te bieden...

Lees verder
Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Ontdek je diepste wortels met het historische vooroudersrapport van 24Genetics. Stel je voor dat je terug in de tijd kunt reizen, niet alleen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de wereld, maar ook om te ontdekken hoe je eigen voorouders hebben bijgedragen aan het vormgeven ervan. Dat is precies wat wij bieden...

Lees verder
Genetica en borstkanker

Genetica en borstkanker

Borstkanker ontstaat wanneer cellen in de borsten zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen, wat resulteert in de vorming van tumoren. Als ze niet worden behandeld, kunnen de kankercellen zich door het lichaam verspreiden en dodelijk worden. Dit type kanker is een mondiaal gezondheidsprobleem en treft...

Lees verder
Wat is een genetische test?

Wat is een genetische test?

In het huidige tijdperk van wetenschap en technologie heeft genetica een revolutie teweeggebracht in ons begrip van erfelijkheid en het functioneren van het menselijk lichaam. Genetische tests, ook wel DNA-testen genoemd, zijn een van de meest opvallende innovaties op dit gebied. Deze tests hebben gewonnen...

Lees verder
Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Gezondheid is een complex begrip waarbij duidelijk is dat meerdere factoren van verschillende aard van invloed zijn. Sommige zijn relatief eenvoudig aan te passen; in andere gevallen is ons vermogen om invloed uit te oefenen minimaal of nul; en andere zijn praktisch statisch. Zoals we je hebben verteld op...

Lees verder
Direct-naar-consument genetisch testen

Direct-naar-consument genetisch testen

Van de kleur van onze ogen tot onze aanleg voor bepaalde ziekten, onze genen hebben een grote invloed op ons leven. Dankzij technologische vooruitgang en toonaangevende bedrijven zoals 24Genetics is gepersonaliseerde genetica nu toegankelijker dan ooit. Wat is...

Lees verder
De ziekte van Gaucher en genetica

De ziekte van Gaucher en genetica

Wat is de ziekte van Gaucher? De ziekte van Gaucher is een zeldzame autosomaal recessieve (twee kopieën van een gemuteerd gen moeten aanwezig zijn om de ziekte te ontwikkelen) genetische stoornis, die het gevolg is van een tekort aan een lysosomaal enzym genaamd glucocerebrosidase, dat de opslag veroorzaakt van...

Lees verder
  0
  Winkelmand
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon