Wat is gepersonaliseerde geneeskunde of genomische geneeskunde?

 Wat is gepersonaliseerde geneeskunde?

Gepersonaliseerde geneeskunde, ook wel geïndividualiseerde geneeskunde of genomische geneeskunde genoemd, is waar de genetische, biologische en omgevingsinformatie van een specifieke patiënt wordt gebruikt om zijn ziekte te voorkomen, diagnosticeren en behandelen. * 1

De traditionele geneeskunde probeert het zorgproces voor patiënten te mechaniseren door ze te groeperen op basis van de beschikbare klinische informatie. Van daaruit worden gestandaardiseerde protocollen gevolgd met weinig variabiliteit tussen de ene patiënt en de andere. Hiermee wordt een grote productiviteit en effectiviteit bereikt bij het macrobeheer van patiënten, maar soms is dit niet de beste optie voor de specifieke patiënt.

 

Waarom moeten patiënten worden behandeld met geïndividualiseerde medicijnen?

Niemand weet dat we niet allemaal hetzelfde denken over voedsel of bepaalde medicijnen. Bij veel gelegenheden zit dat verschil in onze genen. Momenteel zijn er genetische variaties bekend die, wanneer we ze hebben, ons vatbaar maken voor bepaalde medicijnen die ons niet goed voelen, of dat de optimale dosis die we moeten krijgen niet dezelfde is als degene die gewoonlijk in het algemeen wordt gegeven. Aangezien deze informatie bestaat en economisch te verkrijgen is, is er vanuit ons standpunt geen reden om deze niet te gebruiken.

In grote lijnen is de effectiviteit in de geneeskunde voornamelijk gebaseerd op twee variabelen:

- wetenschappelijke kennis over de ziekte en haar behandelingen

- informatie over de patiënt

Natuurlijk zijn er veel meer variabelen zoals toegang tot verschillende behandelingen en diagnostische tools. Maar op historisch niveau zijn deze twee variabelen degene die de evolutie van de effectiviteit in de medische wereld bepalen. Hoe meer medicijnen onze dokter kent en hoe meer hij van ons weet, hoe beter we het zullen doen.

 

Waarom wordt er geen gepersonaliseerde geneeskunde gebruikt?

 

Vanaf dit punt worden, afhankelijk van de arts, de verzekering en het ziekenhuis, protocollen bepaald over welke diagnostische tests op de patiënt worden uitgevoerd (bloedtesten, platen, verkenningen, PET, CT ...) volgens het kostenbeleid dat ze hebben meestal de verzekeraars. Wij zijn op dit punt van mening dat een groot deel van de medische / ziekenhuisgemeenschap achterhaald is.

De eerste jaren nadat het menselijk genoom voor het eerst werd gedecodeerd in 2003, bedroeg elke genetische test meer dan € 20.000 en wisten wetenschappers niet eens wat ze met deze informatie moesten doen. Tegenwoordig kunt u voor minder dan € 200 veel zeer relevante informatie krijgen bij het nemen van de meest geschikte beslissingen voor patiënten. Welke medicijnen te geven en welke niet, welke evolutie zal het waarschijnlijk op tijd kunnen stoppen, en nog veel meer. Duizenden euro's worden momenteel uitgegeven aan verschillende tests die perfect passen in hun geïndustrialiseerde protocollen om het grootste aantal patiënten in de kortste tijd te krijgen, en veel artsen die deze tools willen kunnen gebruiken, hebben hun handen gebonden aan een verzekering of de inkomensverklaring. van een bepaald ziekenhuis.

 

Hoe kan ik ze laten behandelen met gepersonaliseerde geneeskunde of genomische geneeskunde?

Gepersonaliseerde geneeskunde is er, net om de hoek, ik weet niet hoe lang we zullen moeten wachten tot het standaard wordt, maar het is iets dat zal komen. Omdat als we de evolutie zien van degenen die individueel zijn behandeld, we het voor onszelf willen hebben.

Exome-sequencing is van tienduizenden naar minder dan duizend gegaan. Het is een analyse die maar één keer in uw leven wordt uitgevoerd, en met de GenPatrol-service hebben we relevante informatie binnen handbereik naarmate de wetenschap vordert. Tegenwoordig is het de beste prijs-kwaliteitverhouding voor gepersonaliseerde geneeskunde.

Met de informatie die het exoom ons geeft, zullen we in staat zijn om onze aanleg te zien voor een enorme hoeveelheid medicijnen die tot nu toe op ons werden neergeschoten. Met exome-sequencing kunnen we via de voordeur de wereld van gepersonaliseerde geneeskunde betreden. We zullen de preventieve geneeskunde kunnen richten op waar we het meest vatbaar zijn om ziek te worden en op deze manier vroege diagnoses hebben die volgens talrijke onderzoeken de mogelijkheden van genezing tussen X5 en X10 vermenigvuldigen.

Het is mogelijk dat onze verzekering dit soort genetische analyse niet dekt, dus het is aan ieder van ons om te beslissen in hoeverre we in onze gezondheid willen investeren.

 

Hoe kan de sequentiebepaling van het exoom ons anders helpen?

De exome-sequencing zal ons ook vertellen welke soorten voedsel misschien niet bij ons passen (soms is het niet zo voor de hand liggend) en het zal ons vertellen of we meer van een bepaalde vitamine moeten binnenkrijgen, want nogmaals, de tabel met aanbevolen vitamines en voedingsstoffen die we zo vaak zien in voedselverpakkingen geeft het niet aan wat je nodig hebt, zo niet de statistieken geloven dat we mensen nodig hebben, en we zijn niet allemaal hetzelfde.

Veel topsporters verfijnen hun trainingen op basis van genetische informatie die in het exoom te zien is.

Vanuit het oogpunt van preventie zullen we met onze genetische kaart kunnen weten voor welke ziekten we meer vatbaar zijn en daarom zullen we meer aandacht kunnen hebben en zo een vroege diagnose kunnen stellen die de overlevingskansen tussen 5 en 10 vergroot.

 

 

 

*1 https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionario?cdrid=741769

DNA Internationa

×

Inloggen