Genetica en diabetes

Soorten diabetes

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte die aangeeft dat de glucosespiegels in het bloed erg hoog zijn en na verloop van tijd systemen en organen zoals nieren of bloedvaten aantasten (1). Er zijn twee soorten diabetes:

Type I diabetes, waarbij de alvleesklier geen insuline aanmaakt, een hormoon dat helpt bij het opnemen van glucose door cellen om ze van energie te voorzien. Zonder dit hormoon blijft insuline op een te hoog niveau in het bloed en kan dit problemen veroorzaken in verschillende lichaamsorganen.

Type II diabetes is een aandoening waarbij de cellen gewoonlijk niet reageren op insuline. Daarom heeft het lichaam meer insuline nodig om de juiste overdracht van glucose naar de cellen te bereiken. Als gevolg hiervan veroorzaakt de ziekte, als deze niet op tijd wordt behandeld, hyperglykemie. Overgewicht of obesitas hebben, geen lichaamsbeweging doen en genetica dragen bij aan de ontwikkeling van deze ziekte. De prevalentie is hoger bij mannen dan bij vrouwen (2).

Beide soorten diabetes worden gediagnosticeerd door middel van serologische tests.

 

Diabetes en genetica

Diabetes is momenteel een vrij veel voorkomende ziekte in onze samenleving. Het moet echter niet worden onderschat, aangezien het wereldwijd de negende belangrijkste doodsoorzaak is. Type 2-diabetes, veroorzaakt door de weerstand van ons lichaam tegen insuline, is wereldwijd de meest problematische, aangezien de incidentie ervan al tientallen jaren toeneemt (1). Vier jaar geleden werden de gezondheidsuitgaven van deze ziekte alleen al in de Verenigde Staten geschat op meer dan 800 miljoen dollar (3). Dit feit wordt nog verergerd door het feit dat het vaak niet gediagnosticeerd wordt.

Naast immunologische factoren wordt de invloed van genetische factoren op het ontstaan ​​van diabetes al tientallen jaren onderzocht. Het begon met studies van het humaan leukocytenantigeen (HLA), maar later zijn massale sequencing en nieuwe genetische analysetechnieken degenen die definitief nieuwe en opwindende genetische bevindingen hebben opgeleverd (4).

 

genen betrokken

Onder de grote verscheidenheid aan genen die invloed hebben op diabetes type I, vinden we het BACH2-gen, dat zijn functie in het immuunsysteem uitoefent en verband houdt met de aanmaak en instandhouding van verschillende T-cellen of somatische hypermutatie (5).

Wat betreft genetische vatbaarheid voor diabetes type II, vinden we een grote verscheidenheid aan varianten in verschillende genen. Een deel ervan legt uit hoe deze ziekte wordt geërfd. WE schatten dat genetische factoren ongeveer 10% van de oorzaken van de pathologie kunnen verklaren.

Wat betreft specifieke genen in dit type diabetes, vinden we genen zoals FTO, dat nauw verband houdt met obesitas, dat op zijn beurt zeer direct gerelateerd is aan deze ziekte. Bovendien is onlangs ontdekt hoe adipocyten, die vetcellen zijn, een molecuul genaamd resistine afscheiden, genoemd naar insulineresistentie, en dat diabetes rechtstreeks in verband lijkt te brengen met obesitas (6). Een ander opmerkelijk gen in type II is het LPP-gen, gelokaliseerd op chromosoom 3, dat aanwezig is in de dunne darm (7), en dat van groot belang lijkt te zijn voor celmotiliteit op celadhesieplaatsen (8).

 

Microbiota en voeding

De microbiota is een andere factor die ook duidelijk het diabetische beeld beïnvloedt. Er is een significante afname van intestinale bacteriële populaties die verband houden met de productie van butyraat waargenomen, en een toename van bacteriën gerelateerd aan oxidatieve stress (9). Dit alles nodigt ons uit te denken dat het dieet van diabetici (10) een element is om te blijven observeren, aangezien het een van de belangrijke factoren is die de darmmicrobiota beïnvloeden.

 

Diabetes, een risicofactor voor Covid-19

Hoewel we ons nu in een stabieler stadium van de SARS-CoV-2-pandemie bevinden, kunnen we stellen dat mensen met diabetes in het middelpunt van de risicogroepen hebben gestaan, samen met mensen met ademhalingsmoeilijkheden, hartproblemen of obesitas. Op hun beurt lopen mensen met diabetes een verhoogd risico op longontsteking of ernstige ontstekingsreacties (11).

 

Levensstijl of medicatie

Zoals we hebben gezien, wordt een breed scala aan problemen beïnvloed door en invloed op diabetes. Op het gebied van geestelijke gezondheid zijn er ook verbanden gevonden tussen diabetes en het risico op depressie (12).

Het is ook aangetoond dat het aanbrengen van veranderingen in levensstijl een positief effect heeft op het verminderen van de incidentie van diabetes in meer dan 50% van de gevallen, zelfs meer dan het gebruik van het populaire medicijn Metformine (13, 14). In termen van preventieadviezen heeft screening ook een gunstig effect op hoogrisicopatiënten (15).

 

24Genetica en gezondheid

Deze pathologie moet niet worden begrepen zonder een preventieve benadering (16), en natuurlijk heeft genetica in termen van preventie veel te zeggen. Bij 24Genetics hebben we deze aanpak toegepast en in verschillende secties van ons DNA-testgezondheidsrapport kunt u zien welke neigingen u heeft ten aanzien van beide soorten diabetes, aangezien we een grote verscheidenheid aan genen analyseren die door het DNA zijn verspreid. En aangezien diabetes een robuuste voedingscomponent heeft, kunt u in ons rapport ook meer te weten komen over uw verschillende vitamine- en voedingsvoorkeuren.

Als u uw genetische neigingen kent, kunt u meer te weten komen over het grote geheel van uw gezondheid. Kom langs in onze winkel en leer meer over uzelf: https://24genetics.com/en/dna-shop

 

Bibliografie:

 1. World Health Organization (WHO). (2021). https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1
 2. Wild, SH, et al. (2004). Wereldwijde prevalentie van diabetes: schattingen voor het jaar 2000 en prognoses voor 2030. Diabeteszorg, 27 5, 1047-53.
 3. Cho, NH, et al. (2018). IDF Diabetes Atlas: wereldwijde schattingen van diabetesprevalentie voor 2017 en projecties voor 2045. Diabetesonderzoek en klinische praktijk, 138, 271-281.
 4. Noble, JA, & Erlich, HA (2012). Genetica van type 1 diabetes. Cold Spring Harbor-perspectieven in de geneeskunde, 2 1, a007732.
 5. Marroqui, L., et al. (2014). BACH2, een kandidaat-risicogen voor type 1 diabetes, reguleert apoptose in de pancreas β-cellen via JNK1-modulatie en overspraak met het kandidaatgen PTPN2. 63 (7): 2516-27. doi: 10.2337 / db13-1443. Epub 2014 mrt.
 6. Steppan, C., et al. (2001). Het hormoon resistine koppelt obesitas aan diabetes. Natuur, 409, 307-312.
 7. Kamura, Y., et al. (2016). FTO-genpolymorfisme wordt geassocieerd met diabetes type 2 door het effect ervan op het verhogen van de maximale BMI bij Japanse mannen. PloS één, 11(11), e0165523. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0165523
 8. Garner, CP, et al. (2009). Replicatie van coeliakie Resultaten van Britse genoombrede associatiestudie in een Amerikaanse populatie. Menselijke moleculaire genetica, 18(21), 4219-4225. https://doi.org/10.1093/hmg/ddp364
 9. Qin, J., et al. (2012). Een metagenoom-brede associatiestudie van darmmicrobiota bij type 2 diabetes. Natuur, 490, 55-60.
 10. Evert, AB, et al. (2019). Voedingstherapie voor volwassenen met diabetes of prediabetes: een consensusrapport. Diabeteszorg, 42, 731 – 754.
 11. Guo, W., et al. diabetes is een risicofactor voor de progressie en prognose van COVID-19. Diabetes Metab Res Rev. 2020 31 maart: e3319. doi: 10.1002/dmrr.3319. E-publicatie voorafgaand aan druk.
 12. Anderson, RJ, et al. De prevalentie van comorbide depressie bij volwassenen met diabetes: een meta-analyse. Diabetes Zorg. 2001 juni;24(6):1069-78. doi: 10.2337/diacare.24.6.1069.
 13. Knowler, WC, et al. (2002). Vermindering van de incidentie van diabetes type 2 met leefstijlinterventie of metformine. The New England Journal of Medicine, 346 6, 393-403.
 14. Tuomilehto, J., et al. (2001). Preventie van diabetes mellitus type 2 door veranderingen in levensstijl bij personen met een verminderde glucosetolerantie. The New England Journal of Medicine, 344 18, 1343-50.
 15. Un gran Basevi, V. (2011). Normen voor medische zorg bij diabetes-2012. Diabeteszorg, 35, S11 – S63.
 16. Danaei, G., et al. (2011). Nationale, regionale en wereldwijde trends in nuchtere plasmaglucose en diabetesprevalentie sinds 1980: systematische analyse van gezondheidsonderzoeken en epidemiologische studies met 370 landjaren en 2 miljoen deelnemers. De Lancet, 378, 31-40.

Geschreven door Manuel de la Mata

Geneticus

Genetica en sportblessures

Genetica en sportblessures

Sportblessures Blessures zijn een van de grootste zorgen van atleten, omdat ze, ongeacht de sport die ze beoefenen, eraan worden blootgesteld. Vaak herhalen de media dat bepaalde sportfiguren voortdurend terugvallen van dezelfde blessure, maar waarom gebeurt dit? De...

Lees verder
Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

In het digitale tijdperk gaat de technologie met grote sprongen vooruit en dit heeft ervoor gezorgd dat het begrip van onze genetica ongekende niveaus heeft bereikt. In deze fascinerende reis van zelfontdekking zijn wij bij 24Genetics er trots op voorop te lopen en u inzicht te bieden...

Lees verder
Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Ontdek je diepste wortels met het historische vooroudersrapport van 24Genetics. Stel je voor dat je terug in de tijd kunt reizen, niet alleen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de wereld, maar ook om te ontdekken hoe je eigen voorouders hebben bijgedragen aan het vormgeven ervan. Dat is precies wat wij bieden...

Lees verder
Genetica en borstkanker

Genetica en borstkanker

Borstkanker ontstaat wanneer cellen in de borsten zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen, wat resulteert in de vorming van tumoren. Als ze niet worden behandeld, kunnen de kankercellen zich door het lichaam verspreiden en dodelijk worden. Dit type kanker is een mondiaal gezondheidsprobleem en treft...

Lees verder
Longkanker en genetica

Longkanker en genetica

Wat is longkanker? Longkanker bestaat uit de ongecontroleerde vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen van het longepitheel. Het begint meestal in deze organen en kan zich verspreiden naar verschillende delen van het ademhalingssysteem, en zelfs de lymfeklieren of andere organen bereiken, zoals...

Lees verder
Wat is een genetische test?

Wat is een genetische test?

In het huidige tijdperk van wetenschap en technologie heeft genetica een revolutie teweeggebracht in ons begrip van erfelijkheid en het functioneren van het menselijk lichaam. Genetische tests, ook wel DNA-testen genoemd, zijn een van de meest opvallende innovaties op dit gebied. Deze tests hebben gewonnen...

Lees verder
Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Gezondheid is een complex begrip waarbij duidelijk is dat meerdere factoren van verschillende aard van invloed zijn. Sommige zijn relatief eenvoudig aan te passen; in andere gevallen is ons vermogen om invloed uit te oefenen minimaal of nul; en andere zijn praktisch statisch. Zoals we je hebben verteld op...

Lees verder
Direct-naar-consument genetisch testen

Direct-naar-consument genetisch testen

Van de kleur van onze ogen tot onze aanleg voor bepaalde ziekten, onze genen hebben een grote invloed op ons leven. Dankzij technologische vooruitgang en toonaangevende bedrijven zoals 24Genetics is gepersonaliseerde genetica nu toegankelijker dan ooit. Wat is...

Lees verder
  0
  Winkelmand
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon