24G-logo
0 0,00

Genetica en diabetes

Soorten diabetes

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte die aangeeft dat de glucosespiegels in het bloed erg hoog zijn en na verloop van tijd systemen en organen zoals nieren of bloedvaten aantasten (1). Er zijn twee soorten diabetes:

Type I diabetes, waarbij de alvleesklier geen insuline aanmaakt, een hormoon dat helpt bij het opnemen van glucose door cellen om ze van energie te voorzien. Zonder dit hormoon blijft insuline op een te hoog niveau in het bloed en kan dit problemen veroorzaken in verschillende lichaamsorganen.

Type II diabetes is een aandoening waarbij de cellen gewoonlijk niet reageren op insuline. Daarom heeft het lichaam meer insuline nodig om de juiste overdracht van glucose naar de cellen te bereiken. Als gevolg hiervan veroorzaakt de ziekte, als deze niet op tijd wordt behandeld, hyperglykemie. Overgewicht of obesitas hebben, geen lichaamsbeweging doen en genetica dragen bij aan de ontwikkeling van deze ziekte. De prevalentie is hoger bij mannen dan bij vrouwen (2).

Beide soorten diabetes worden gediagnosticeerd door middel van serologische tests.

 

Diabetes en genetica

Diabetes is momenteel een vrij veel voorkomende ziekte in onze samenleving. Het moet echter niet worden onderschat, aangezien het wereldwijd de negende belangrijkste doodsoorzaak is. Type 2-diabetes, veroorzaakt door de weerstand van ons lichaam tegen insuline, is wereldwijd de meest problematische, aangezien de incidentie ervan al tientallen jaren toeneemt (1). Vier jaar geleden werden de gezondheidsuitgaven van deze ziekte alleen al in de Verenigde Staten geschat op meer dan 800 miljoen dollar (3). Dit feit wordt nog verergerd door het feit dat het vaak niet gediagnosticeerd wordt.

Naast immunologische factoren wordt de invloed van genetische factoren op het ontstaan ​​van diabetes al tientallen jaren onderzocht. Het begon met studies van het humaan leukocytenantigeen (HLA), maar later zijn massale sequencing en nieuwe genetische analysetechnieken degenen die definitief nieuwe en opwindende genetische bevindingen hebben opgeleverd (4).

 

genen betrokken

Onder de grote verscheidenheid aan genen die invloed hebben op diabetes type I, vinden we het BACH2-gen, dat zijn functie in het immuunsysteem uitoefent en verband houdt met de aanmaak en instandhouding van verschillende T-cellen of somatische hypermutatie (5).

Wat betreft genetische vatbaarheid voor diabetes type II, vinden we een grote verscheidenheid aan varianten in verschillende genen. Een deel ervan legt uit hoe deze ziekte wordt geërfd. WE schatten dat genetische factoren ongeveer 10% van de oorzaken van de pathologie kunnen verklaren.

Wat betreft specifieke genen in dit type diabetes, vinden we genen zoals FTO, dat nauw verband houdt met obesitas, dat op zijn beurt zeer direct gerelateerd is aan deze ziekte. Bovendien is onlangs ontdekt hoe adipocyten, die vetcellen zijn, een molecuul genaamd resistine afscheiden, genoemd naar insulineresistentie, en dat diabetes rechtstreeks in verband lijkt te brengen met obesitas (6). Een ander opmerkelijk gen in type II is het LPP-gen, gelokaliseerd op chromosoom 3, dat aanwezig is in de dunne darm (7), en dat van groot belang lijkt te zijn voor celmotiliteit op celadhesieplaatsen (8).

 

Microbiota en voeding

De microbiota is een andere factor die ook duidelijk het diabetische beeld beïnvloedt. Er is een significante afname van intestinale bacteriële populaties die verband houden met de productie van butyraat waargenomen, en een toename van bacteriën gerelateerd aan oxidatieve stress (9). Dit alles nodigt ons uit te denken dat het dieet van diabetici (10) een element is om te blijven observeren, aangezien het een van de belangrijke factoren is die de darmmicrobiota beïnvloeden.

 

Diabetes, een risicofactor voor Covid-19

Hoewel we ons nu in een stabieler stadium van de SARS-CoV-2-pandemie bevinden, kunnen we stellen dat mensen met diabetes in het middelpunt van de risicogroepen hebben gestaan, samen met mensen met ademhalingsmoeilijkheden, hartproblemen of obesitas. Op hun beurt lopen mensen met diabetes een verhoogd risico op longontsteking of ernstige ontstekingsreacties (11).

 

Levensstijl of medicatie

Zoals we hebben gezien, wordt een breed scala aan problemen beïnvloed door en invloed op diabetes. Op het gebied van geestelijke gezondheid zijn er ook verbanden gevonden tussen diabetes en het risico op depressie (12).

Het is ook aangetoond dat het aanbrengen van veranderingen in levensstijl een positief effect heeft op het verminderen van de incidentie van diabetes in meer dan 50% van de gevallen, zelfs meer dan het gebruik van het populaire medicijn Metformine (13, 14). In termen van preventieadviezen heeft screening ook een gunstig effect op hoogrisicopatiënten (15).

 

24Genetica en gezondheid

Deze pathologie moet niet worden begrepen zonder een preventieve benadering (16), en natuurlijk heeft genetica in termen van preventie veel te zeggen. Bij 24Genetics hebben we deze aanpak toegepast en in verschillende secties van ons DNA-testgezondheidsrapport kunt u zien welke neigingen u heeft ten aanzien van beide soorten diabetes, aangezien we een grote verscheidenheid aan genen analyseren die door het DNA zijn verspreid. En aangezien diabetes een robuuste voedingscomponent heeft, kunt u in ons rapport ook meer te weten komen over uw verschillende vitamine- en voedingsvoorkeuren.

Als u uw genetische neigingen kent, kunt u meer te weten komen over het grote geheel van uw gezondheid. Kom langs in onze winkel en leer meer over uzelf: https://24genetics.com/en/dna-shop

 

Bibliografie:

 1. World Health Organization (WHO). (2021). https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1
 2. Wild, SH, et al. (2004). Wereldwijde prevalentie van diabetes: schattingen voor het jaar 2000 en prognoses voor 2030. Diabeteszorg, 27 5, 1047-53.
 3. Cho, NH, et al. (2018). IDF Diabetes Atlas: wereldwijde schattingen van diabetesprevalentie voor 2017 en projecties voor 2045. Diabetesonderzoek en klinische praktijk, 138, 271-281.
 4. Noble, JA, & Erlich, HA (2012). Genetica van type 1 diabetes. Cold Spring Harbor-perspectieven in de geneeskunde, 2 1, a007732.
 5. Marroqui, L., et al. (2014). BACH2, een kandidaat-risicogen voor type 1 diabetes, reguleert apoptose in de pancreas β-cellen via JNK1-modulatie en overspraak met het kandidaatgen PTPN2. 63 (7): 2516-27. doi: 10.2337 / db13-1443. Epub 2014 mrt.
 6. Steppan, C., et al. (2001). Het hormoon resistine koppelt obesitas aan diabetes. Natuur, 409, 307-312.
 7. Kamura, Y., et al. (2016). FTO-genpolymorfisme wordt geassocieerd met diabetes type 2 door het effect ervan op het verhogen van de maximale BMI bij Japanse mannen. PloS één, 11(11), e0165523. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0165523
 8. Garner, CP, et al. (2009). Replicatie van coeliakie Resultaten van Britse genoombrede associatiestudie in een Amerikaanse populatie. Menselijke moleculaire genetica, 18(21), 4219-4225. https://doi.org/10.1093/hmg/ddp364
 9. Qin, J., et al. (2012). Een metagenoom-brede associatiestudie van darmmicrobiota bij type 2 diabetes. Natuur, 490, 55-60.
 10. Evert, AB, et al. (2019). Voedingstherapie voor volwassenen met diabetes of prediabetes: een consensusrapport. Diabeteszorg, 42, 731 – 754.
 11. Guo, W., et al. diabetes is een risicofactor voor de progressie en prognose van COVID-19. Diabetes Metab Res Rev. 2020 31 maart: e3319. doi: 10.1002/dmrr.3319. E-publicatie voorafgaand aan druk.
 12. Anderson, RJ, et al. De prevalentie van comorbide depressie bij volwassenen met diabetes: een meta-analyse. Diabetes Zorg. 2001 juni;24(6):1069-78. doi: 10.2337/diacare.24.6.1069.
 13. Knowler, WC, et al. (2002). Vermindering van de incidentie van diabetes type 2 met leefstijlinterventie of metformine. The New England Journal of Medicine, 346 6, 393-403.
 14. Tuomilehto, J., et al. (2001). Preventie van diabetes mellitus type 2 door veranderingen in levensstijl bij personen met een verminderde glucosetolerantie. The New England Journal of Medicine, 344 18, 1343-50.
 15. Un gran Basevi, V. (2011). Normen voor medische zorg bij diabetes-2012. Diabeteszorg, 35, S11 – S63.
 16. Danaei, G., et al. (2011). Nationale, regionale en wereldwijde trends in nuchtere plasmaglucose en diabetesprevalentie sinds 1980: systematische analyse van gezondheidsonderzoeken en epidemiologische studies met 370 landjaren en 2 miljoen deelnemers. The Lancet, 378, 31-40.

Geschreven door Manuel de la Mata

Geneticus

Maculadegeneratie en genetica

Maculadegeneratie is een oogziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft. Hoewel leeftijd een belangrijke risicofactor is, speelt ook genetica een rol bij de ontwikkeling ervan. Sommige vormen van maculaire degeneratie zijn zelfs gerelateerd aan specifieke genetische mutaties, die kunnen worden...

Lees verder

De relatie tussen hartinfarct en genetica

Hartziekte is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarcten, verantwoordelijk voor 31% van alle sterfgevallen wereldwijd. Dit komt neer op 17.9 miljoen doden per...

Lees verder

Zeldzame ziekten

Zeldzame ziekten worden gekenmerkt door hun lage prevalentie, die wordt gedefinieerd als het aantal mensen in een specifieke groep dat op een bepaald moment aan een bepaalde ziekte lijdt. Hoewel er geen eenduidige definitie is voor de term 'zeldzame ziekte', zijn ze allemaal gebaseerd op de...

Lees verder

Obesitas en genetica

Obesitas wordt gedefinieerd als een abnormale of overmatige ophoping van vet die schadelijk kan zijn voor de gezondheid (1). Daarom hebben enkele van de belangrijkste vragen die eromheen draaien betrekking op de vraag of obesitas genetisch of erfelijk is. Onder de verschillende bestaande methoden om te meten en...

Lees verder

De invloed van genetica op intracraniale aneurysma's

Het is belangrijk om de factoren te begrijpen die de gezondheid van de hersenen in gevaar kunnen brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel omgevings- als genetische factoren het risico op een intracraniaal aneurysma kunnen verhogen, een verzwakt gebied in een bloedvat in de hersenen waardoor het verwijdt of...

Lees verder

Primaire biliaire cirrose: een genetische leveraandoening

Primaire biliaire cirrose, ook bekend als primaire biliaire cholangitis, is een ziekte die wordt gekenmerkt door progressieve vernietiging van levercellen, wat kan leiden tot een aantal ernstige complicaties. Het is bekend dat er genetische gevoeligheid kan zijn bij de ontwikkeling van...

Lees verder

Welke rol spelen genetica bij reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis valt in een zeer brede groep pathologieën die auto-immuunziekten worden genoemd. Deze chronische aandoeningen worden gekenmerkt doordat het immuunsysteem zijn eigen weefsels en organen aanvalt, wat overal in het lichaam kan voorkomen. De exacte oorzaak van auto-immuun...

Lees verder

Wilms-tumor en genetica

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks meer dan driehonderdduizend kinderen wereldwijd de diagnose kanker krijgen [2]. Wilms-tumor is een van de meest voorkomende vormen van nierkanker bij kinderen, hoewel de incidentie niet al te hoog is: 1 op de 10,000 kinderen...

Lees verder
  0
  Winkelwagen
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon