Genetica en sportblessures

Sportverwondingen

Blessures zijn een van de grootste zorgen van atleten, omdat ze, ongeacht de sport die ze beoefenen, eraan worden blootgesteld. Vaak herhalen de media dat bepaalde sportfiguren voortdurend terugvallen van dezelfde blessure, maar waarom gebeurt dit?

De waarheid is dat het soort sport dat we beoefenen, het niveau waarop we het doen, onze fysiologie en onze gewoonten van invloed zijn op de kans op een blessure, maar het is ook waar dat we allemaal worden gekenmerkt door onze genetica, die een heel belangrijke rol speelt. cruciale rol bij de aanleg voor bepaalde blessures. Het goede nieuws is echter dat we, door onze genetica te kennen, onze trainingsroutines kunnen veranderen en het risico op blessures onder controle kunnen houden. Niet alleen topsporters zouden zich zorgen moeten maken over dit aspect, maar het is een risico dat iedereen kan treffen, aangezien we bijna allemaal in meer of mindere mate aan lichaamsbeweging doen, hetzij naar de sportschool gaan, hetzij voor onze ontspanning een sport beoefenen, en daarnaast kunnen we ook in het dagelijks leven een blessure oplopen.

Met een eenvoudig speekselmonster kunnen we erachter komen of we vatbaar zijn voor bepaalde spierblessures, knie-, pees-, ligament- of zelfs botbreuken. Op deze manier kunnen we gepersonaliseerde trainingsplannen opstellen om ons te helpen deze delen van het lichaam te versterken en de risico’s te minimaliseren. Een persoon met een grotere aanleg voor rupturen van de achillespees kan bijvoorbeeld worden geholpen door specifieke oefeningen zoals het omhoog brengen van de hiel, evenwichtsoefeningen of het strekken van de kuiten, die helpen om de pees te versterken.

 

Genetica en sport

Dit type test helpt ons ook te weten welke sporten voor ons handiger zijn om te beoefenen, of, in tegendeel, welke we moeten vermijden. Als uw genetica aangeeft dat u een verhoogd risico op schouderdislocatie heeft, zou het het beste zijn om vermijd het beoefenen van bepaalde sporten zoals rugby, boksen of tennis, waarbij dit deel van het lichaam een ​​beslissende rol speelt en zeer blootgesteld is aan schade. Dit soort letsel is bijzonder ongemakkelijk omdat het moet worden behandeld met volledige immobilisatie van de schouder, met behulp van een mitella, wat het normale verloop van onze dagelijkse routines belemmert [1]. Een ander soortgelijk letsel, dat niet alleen pijn maar ook ongemak veroorzaakt, is het scheuren van de voorste kruisband, wat zeer vaak voorkomt bij sporten met hoge impact, zoals voetbal of basketbal; sporten waarbij springen betrokken is, zoals skiën of artistieke gymnastiek; of sporten waarbij abrupt van richting wordt veranderd, zoals handbal of zaalvoetbal [2]. Deze blessure vereist in de meeste gevallen een operatie en vereist een zeer lange hersteltijd (over het algemeen tussen de 6 en 8 maanden), samen met de onmogelijkheid om de knie te mobiliseren. In dit proces gaat het sportritme volledig verloren, het is niet ongebruikelijk om door inactiviteit aan te komen en spiermassa te verliezen. Er is echter geen reden tot paniek, genetica is geen bepalende factor, alleen een speciale aanleg, en door een goede trainingsroutine te volgen die is afgestemd op uw specifieke behoeften, kunt u deze sporten beoefenen zonder dat u voorbestemd bent om geblesseerd te raken.

 

spierblessures

Onze sport genetische test bevat uitgebreide informatie over het risico op bepaalde blessures, waaronder sportspierblessures, die de meest voorkomende zijn in alle sportgebieden, waaronder kneuzingen, contracturen, verrekkingen en vezelbreuken. Deze blessures hoeven niet noodzakelijk ernstig te zijn, maar kunnen wel een afwezigheid van sportactiviteiten en de behoefte aan rust betekenen. Wanneer ze vaak voorkomen, en vooral als ze niet correct worden behandeld, kunnen ze grotere schade aan het getroffen gebied veroorzaken, wat leidt tot verzwakking en, als gevolg daarvan, een toename van de frequentie van dit soort letsel, en zelfs chronisch kan worden. Dit kan niet alleen de lichamelijke gezondheid aantasten, maar ook de geestelijke gezondheid van de patiënt. Wanneer de pathologie verergert, kan de hulp van een fysiotherapeut, osteopathische behandelingen en soms zelfs een operatie nodig zijn [3], wat soms niet alleen een investering van tijd maar ook van geld met zich meebrengt.

 

Gescheurde meniscus

Een ander voorbeeld is het risico op een meniscusscheur, wat zeer vaak voorkomt bij zowel atleten als niet-sporters, omdat het kan optreden bij een zware val of een sterke impact op de knie. Als er een aanleg is voor deze pathologie, zijn er sporten die een directe impact hebben op de knieën, waaronder verspringen, of sporten waarbij een overmatige belasting op de knieën valt, zoals gewichtheffen of lange afstanden rennen op harde ondergrond. oppervlakken, die het raadzaam is te vermijden, of op zijn minst voorzichtig uit te voeren. De meniscusscheur is een pijnlijke blessure, maar afhankelijk van de mate van blessure is er mee te leven, omdat er soms mensen zijn die de meniscus scheuren maar hun normale leven kunnen voortzetten zonder grote inspanningen te leveren met de knie [4]. Als iemand een levensstijl zonder ongemak of beperkingen wil hebben, is het gebruikelijk dat hij een operatie en een revalidatieproces moet ondergaan, die niet alleen beïnvloed kunnen worden door factoren zoals de uitkomst van de operatie, de toestand van het gewricht, de fysieke fitheid of leeftijd van de patiënt, maar kan ook worden beïnvloed door de genetica van elk individu, omdat er een verband bestaat tussen genetica en hoe het herstel na een meniscusoperatie kan zijn. Studies bevestigen specifiek dat een variatie in het GDF5-gen een invloedrijke factor is in het herstelproces en bij het bereiken van een grotere kniestabiliteit na de operatie.

 

Optimaliseer uw sportbeoefening met 24Genetics

Onze tests geven informatie over aanleg voor sportblessures, maar we hebben ook een nutrigenetica test als aanvulling op en bijdrage aan de preventie van blessures door middel van een passend dieet gebaseerd op genetica. Om bijvoorbeeld botbreuken te voorkomen, is een dieet rijk aan calcium en sommige vitamines zoals vitamine D aan te raden. Daarom is het raadzaam om, als het gaat om het voorkomen van blessures, uitgebreid onderzoek te doen naar genetische aanleg, omdat deze je niet alleen zullen helpen meer van sport te genieten, maar je het ook op een gezondere en voordeligere manier zult doen.

Genetica definieert ons niet alleen, maar begeleidt ons ook om onze gezondheid te verbeteren en te voorkomen dat we blessures oplopen tijdens het sporten. Daarom is het van vitaal belang om ons bewust te zijn van het belang van het kennen van onszelf om te voorkomen dat we door situaties van pijn, ongemak en frustratie gaan. Van 24Genetics moedigen wij u aan om onze sport test waarin u informatie kunt vinden over uw genetische aanleg om te lijden aan kruisbandruptuur of skeletspierontsteking naast vele andere blessures, maar ook veel waardevollere informatie voor sportliefhebbers, zoals soorten training, aanleg voor het uitvoeren van bepaalde vaardigheden of invloed van sportbeoefening op verschillende biomarkers of op het functioneren van het hart. En met onze voedingstest u kunt de verbetering van uw training aanvullen met een dieet dat bij uw behoeften past. 24Genetics helpt u uw genetica te begrijpen, zodat u nieuwe doelen kunt bereiken en obstakels op de weg naar de overwinning kunt vermijden.

 

Bibliografie

[1] Ontwrichte schouder: Medlineplus en Español (geen datum) MedlinePlus. Beschikbaar op: https://medlineplus.gov/spanish/dislocatedshoulder.html.

[2] Voorste kruisband (VKB) letsel: Medlineplus Enciclopedia Médica (geen datum) MedlinePlus. Beschikbaar op: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001074.htm.

[3] Sportspierblessures (geen datum) GRUPO CLÍNICA O BURGO. Beschikbaar op: https://www.clinicaoburgo.es/lesiones-musculares-deportivas/.

[4] Zorg na de behandeling – Meniscusrupturen: Medlineplus Enciclopedia Médica (geen datum) MedlinePlus. Beschikbaar op: https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000684.htm.

Geschreven door Debora Pino García

Geneticus

Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

In het digitale tijdperk gaat de technologie met grote sprongen vooruit en dit heeft ervoor gezorgd dat het begrip van onze genetica ongekende niveaus heeft bereikt. In deze fascinerende reis van zelfontdekking zijn wij bij 24Genetics er trots op voorop te lopen en u inzicht te bieden...

Lees verder
Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Ontdek je diepste wortels met het historische vooroudersrapport van 24Genetics. Stel je voor dat je terug in de tijd kunt reizen, niet alleen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de wereld, maar ook om te ontdekken hoe je eigen voorouders hebben bijgedragen aan het vormgeven ervan. Dat is precies wat wij bieden...

Lees verder
Genetica en borstkanker

Genetica en borstkanker

Borstkanker ontstaat wanneer cellen in de borsten zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen, wat resulteert in de vorming van tumoren. Als ze niet worden behandeld, kunnen de kankercellen zich door het lichaam verspreiden en dodelijk worden. Dit type kanker is een mondiaal gezondheidsprobleem en treft...

Lees verder
Longkanker en genetica

Longkanker en genetica

Wat is longkanker? Longkanker bestaat uit de ongecontroleerde vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen van het longepitheel. Het begint meestal in deze organen en kan zich verspreiden naar verschillende delen van het ademhalingssysteem, en zelfs de lymfeklieren of andere organen bereiken, zoals...

Lees verder
Wat is een genetische test?

Wat is een genetische test?

In het huidige tijdperk van wetenschap en technologie heeft genetica een revolutie teweeggebracht in ons begrip van erfelijkheid en het functioneren van het menselijk lichaam. Genetische tests, ook wel DNA-testen genoemd, zijn een van de meest opvallende innovaties op dit gebied. Deze tests hebben gewonnen...

Lees verder
Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Gezondheid is een complex begrip waarbij duidelijk is dat meerdere factoren van verschillende aard van invloed zijn. Sommige zijn relatief eenvoudig aan te passen; in andere gevallen is ons vermogen om invloed uit te oefenen minimaal of nul; en andere zijn praktisch statisch. Zoals we je hebben verteld op...

Lees verder
Direct-naar-consument genetisch testen

Direct-naar-consument genetisch testen

Van de kleur van onze ogen tot onze aanleg voor bepaalde ziekten, onze genen hebben een grote invloed op ons leven. Dankzij technologische vooruitgang en toonaangevende bedrijven zoals 24Genetics is gepersonaliseerde genetica nu toegankelijker dan ooit. Wat is...

Lees verder
De ziekte van Gaucher en genetica

De ziekte van Gaucher en genetica

Wat is de ziekte van Gaucher? De ziekte van Gaucher is een zeldzame autosomaal recessieve (twee kopieën van een gemuteerd gen moeten aanwezig zijn om de ziekte te ontwikkelen) genetische stoornis, die het gevolg is van een tekort aan een lysosomaal enzym genaamd glucocerebrosidase, dat de opslag veroorzaakt van...

Lees verder
  0
  Winkelmand
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon