De ziekte van Gaucher en genetica

Wat is de ziekte van Gaucher?

De ziekte van Gaucher is een zeldzame autosomaal recessieve (twee kopieën van een gemuteerd gen moeten aanwezig zijn om de ziekte te ontwikkelen) genetische aandoening, die het gevolg is van een tekort aan een lysosomaal enzym genaamd glucocerebrosidase, dat de opslag van complexe lipiden in verschillende delen van het lichaam veroorzaakt, zoals de hersenen of andere organen [1].

 

Typologieën van de ziekte van Gaucher [2]:

 • Niet-neuropathisch Ziekte van Gaucher type 1: tast het centrale zenuwstelsel (CZS) niet aan, maar mensen met dit type ziekte hebben vaak een laag aantal bloedplaatjes, wat leidt tot frequente blauwe plekken en vermoeidheid als gevolg van bloedarmoede. In dit geval zijn er patiënten die een milde vorm van de ziekte hebben en geen symptomen vertonen. Volwassenen met de ziekte van Gaucher type 1 hebben onder behandeling gewoonlijk een normale levensverwachting.
 • Acute infantiele neuropathische Ziekte van Gaucher type 2 tast het CZS zeer snel aan. Symptomen beginnen op de leeftijd van 3 maanden en worden gekenmerkt door uitgebreide hersenbeschadiging, toevallen en slecht zuigen en slikken. De levensverwachting bij kinderen met de ziekte van Gaucher type 2 is gewoonlijk twee jaar.
 • Ziekte van Gaucher type 3 chronische neuropathie : veroorzaakt ook CZS-schade, maar heel langzaam. Patiënten met deze aandoening hebben onder andere last van epileptische aanvallen, cognitieve stoornissen, slechte coördinatie en ademhalingsproblemen. Zowel type 2 als type 3 hebben een slechtere prognose, omdat het agressievere vormen van de ziekte zijn.

 

ziekte van Gaucher

 

Symptomen van de ziekte van Gaucher

De symptomen van de ziekte van Gaucher zijn zeer divers en kunnen zowel in het vroege leven als op volwassen leeftijd voorkomen. Een van de meest prominente zijn de volgende:

 • Hepatomegalie: bestaat uit vergroting van de lever als gevolg van de ophoping van complexe lipiden (glucocerebrosiden) in levercellen, wat kan resulteren in een vol gevoel en ongemak in de buik.
 • Splenomegalie: is de vergroting van de milt die wordt veroorzaakt door een teveel aan glucocerebrosiden in de miltcellen, waardoor vergroting en verhoogde gevoeligheid in de buikstreek ontstaat.
 • Cytopenieën: de normale aanmaak van bloedcellen in het beenmerg wordt aangetast, wat zich kan uiten in de vorm van bloedarmoede, een afname van het aantal rode bloedcellen; leukopenie of vermindering van witte bloedcellen; en trombocytopenie of een afname van het aantal bloedplaatjes. Dit alles resulteert in een verhoogd gevoel van vermoeidheid, vatbaarheid voor infecties en stollingsproblemen.
 • Botpijn: de ophoping van lipiden in de botten kan bot- en gewrichtspijn, botbreuken en skeletafwijkingen veroorzaken.
 • Longaandoening: deze ziekte kan de longen aantasten en ademnood en chronische hoest veroorzaken.
 • Neurologische complicaties: Bij typen 2 en 3, de zeldzaamste en meest ernstige vormen van de ziekte van Gaucher, is schade aan het centrale zenuwstelsel waargenomen, die zich manifesteert als epileptische aanvallen, cognitieve stoornissen en leerproblemen.

 

Wereld cijfers

Wereldwijd komt de ziekte van Gaucher voor tussen 1/40,000 en 1/60,000 pasgeborenen, vooral bij Asjkenazische joden, aangezien in deze populatie 1 op de 800 geboorten aan deze ziekte lijdt [1]. De hogere incidentie in deze populatie wordt verklaard door de genetische overerving van deze groep. Asjkenazische joden (Ashkenazi) zijn een joodse etnische subgroep afkomstig uit Oost-Europa, die door de geschiedenis heen naar verschillende landen (diaspora) zijn gemigreerd. Als gevolg hiervan heeft deze populatie een oprichterseffect ervaren, een genetisch fenomeen dat optreedt wanneer een kleine, geïsoleerde populatie zich uitbreidt uit een beperkt aantal voorouders. In dit proces kunnen bepaalde genetische mutaties vaker voorkomen vanwege het gebrek aan genetische diversiteit van de oprichters en inteelt binnen de gemeenschap.

In het geval van de ziekte van Gaucher wordt aangenomen dat een specifieke mutatie, bekend als N370S, afkomstig is uit de Asjkenazische joodse bevolking en van generatie op generatie is doorgegeven [4].

Zoals hierboven vermeld, zijn er 3 soorten van deze ziekte, waarvan type 1 de meest voorkomende is, goed voor meer dan 90% van de gevallen in de westerse wereld en wordt gekenmerkt door viscerale schade. Terwijl type 2 en type 3 aanwezig zijn bij minder dan 10% van de patiënten met de ziekte van Gaucher en verband houden met neurologische schade.

 

Enfermedad de gaucher niños

 

Oorzaken en/of risicofactoren van de ziekte van Gaucher.

Het is een monogene ziekte die wordt veroorzaakt door mutaties in GBA1, wat betekent dat het wordt veroorzaakt door mutaties in een enkel gen. Bovendien zijn dragers van een gemuteerde kopie van het gen vatbaarder voor het ontwikkelen van Parkinson en dementie met Lewy-lichaampjes [1], de tweede meest voorkomende oorzaak van degeneratieve dementie bij oudere mensen, alleen na  Alzheimer.

 

Behandeling van de ziekte van Gaucher

De behandeling is momenteel gebaseerd op intraveneuze enzymvervangende therapie, die bestaat uit de toediening van specifieke enzymen om de twee weken om de deficiënte of afwezige enzymen in het lichaam van de patiënt aan te vullen. Deze behandeling is zeer effectief voor type 1 en 3, omdat het de lever en milt verkleint en skeletafwijkingen vermindert [2].

Bloedtransfusies worden ook met enige regelmaat uitgevoerd om de door deze aandoening veroorzaakte bloedarmoede te behandelen, terwijl sommige patiënten een gewrichtsvervangende operatie nodig hebben om de mobiliteit en kwaliteit van leven te verbeteren. Aan de andere kant wordt in zeldzame gevallen een gedeeltelijke of volledige verwijdering van de milt uitgevoerd om vetophoping in dit orgaan te voorkomen [3].

Er is echter nog geen behandeling die effectief is wanneer ernstige hersenbeschadiging optreedt bij type 2 en 3 van deze ziekte en de levensverwachting in deze gevallen lager is dan bij type 1.

 

24Genetica en de ziekte van Gaucher

Omdat het een monogene ziekte is, is het belangrijk om mutaties in het GBA1-gen op te sporen, aangezien, als er twee gemuteerde kopieën van dit gen aanwezig zijn, kan worden gesteld dat deze persoon de ziekte heeft. Het is ook belangrijk om te weten of er een enkele kopie van het gemuteerde gen aanwezig is, aangezien het kan worden overgedragen op nakomelingen en, als beide ouders drager zijn van een mutatie in het GBA1-gen, er een kans van 25% is dat ze een kind krijgen met deze pathologie.

Het is essentieel om een genetische test die dit gen analyseert om te weten of de nakomelingen deze ziekte kunnen erven. Bij 24Genetics hebben we een gezondheidstest die de verschillende mutaties analyseert die het GBA1-gen kan vertonen, en zo de bevolking helpen te weten te komen of ze lijden aan de ziekte van Gaucher type 1.

Bovendien analyseert ons rapport ook het GBA-gen om te bepalen of er een grotere aanleg is om aan de ziekte van Parkinson te lijden, aangezien, zoals hierboven vermeld, dragers van een gemuteerde kopie van dit gen in verband zijn gebracht met de ontwikkeling van deze ziekte.

 

Bibliografie

[1] Stirnemann J;Belmatoug N;Camou F;Serratrice C;Froissart R;Caillaud C;Levade T;Astudillo L;Serratrice J;Brassier A;Rose C;Billette de Villemeur T;Berger MG; (geen datum) Een overzicht van de pathofysiologie, klinische presentatie en behandelingen van de ziekte van Gaucher, Internationaal tijdschrift voor moleculaire wetenschappen. Beschikbaar op: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28218669/. 

[2] ziekte van Gaucher (geen datum) National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Beschikbaar op: https://espanol.ninds.nih.gov/es/trastornos/enfermedad-de-gaucher. 

[3] ziekte van Gaucher (geen datum a) Informatiecentrum voor genetische en zeldzame ziekten. Beschikbaar op: https://rarediseases.info.nih.gov/espanol/13400/enfermedad-de-gaucher. 

[4] Diaz GA, Gelb BD, Risch N, Nygaard TG, Frisch A, Cohen IJ, Miranda CS, Amaral O, Maire I, Poenaru L, Caillaud C, Weizberg M, Mistry P, Desnick RJ. De ziekte van Gaucher: de oorsprong van de Ashkenazi-joodse N370S- en 84GG-zuur-bèta-glucosidase-mutaties. Ben J Hum Genet. 2000 juni;66(6):1821-32. doi: 10.1086/302946. Epub 2000 april 21. PMID: 10777718; PMCID: PMC1378046.

 

Geschreven door Manuel de la Mata

Geneticus

Genetica en sportblessures

Genetica en sportblessures

Sportblessures Blessures zijn een van de grootste zorgen van atleten, omdat ze, ongeacht de sport die ze beoefenen, eraan worden blootgesteld. Vaak herhalen de media dat bepaalde sportfiguren voortdurend terugvallen van dezelfde blessure, maar waarom gebeurt dit? De...

Lees verder
Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

Data Privacy. Bescherming van uw genetische erfenis.

In het digitale tijdperk gaat de technologie met grote sprongen vooruit en dit heeft ervoor gezorgd dat het begrip van onze genetica ongekende niveaus heeft bereikt. In deze fascinerende reis van zelfontdekking zijn wij bij 24Genetics er trots op voorop te lopen en u inzicht te bieden...

Lees verder
Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Historische afkomst: een emotionele reis naar het verleden

Ontdek je diepste wortels met het historische vooroudersrapport van 24Genetics. Stel je voor dat je terug in de tijd kunt reizen, niet alleen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de wereld, maar ook om te ontdekken hoe je eigen voorouders hebben bijgedragen aan het vormgeven ervan. Dat is precies wat wij bieden...

Lees verder
Genetica en borstkanker

Genetica en borstkanker

Borstkanker ontstaat wanneer cellen in de borsten zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen, wat resulteert in de vorming van tumoren. Als ze niet worden behandeld, kunnen de kankercellen zich door het lichaam verspreiden en dodelijk worden. Dit type kanker is een mondiaal gezondheidsprobleem en treft...

Lees verder
Longkanker en genetica

Longkanker en genetica

Wat is longkanker? Longkanker bestaat uit de ongecontroleerde vermenigvuldiging van kwaadaardige cellen van het longepitheel. Het begint meestal in deze organen en kan zich verspreiden naar verschillende delen van het ademhalingssysteem, en zelfs de lymfeklieren of andere organen bereiken, zoals...

Lees verder
Wat is een genetische test?

Wat is een genetische test?

In het huidige tijdperk van wetenschap en technologie heeft genetica een revolutie teweeggebracht in ons begrip van erfelijkheid en het functioneren van het menselijk lichaam. Genetische tests, ook wel DNA-testen genoemd, zijn een van de meest opvallende innovaties op dit gebied. Deze tests hebben gewonnen...

Lees verder
Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Wat is het exposoom en wat is de impact ervan op de gezondheid?

Gezondheid is een complex begrip waarbij duidelijk is dat meerdere factoren van verschillende aard van invloed zijn. Sommige zijn relatief eenvoudig aan te passen; in andere gevallen is ons vermogen om invloed uit te oefenen minimaal of nul; en andere zijn praktisch statisch. Zoals we je hebben verteld op...

Lees verder
Direct-naar-consument genetisch testen

Direct-naar-consument genetisch testen

Van de kleur van onze ogen tot onze aanleg voor bepaalde ziekten, onze genen hebben een grote invloed op ons leven. Dankzij technologische vooruitgang en toonaangevende bedrijven zoals 24Genetics is gepersonaliseerde genetica nu toegankelijker dan ooit. Wat is...

Lees verder
  0
  Winkelmand
  Uw winkelwagen is leeg
   Bereken Shipping
   Breng Coupon